Microsoft spune că a contracarat cu succes tentativele de atac ale unui grup de hackeri finanțați de Federația Rusă, grup numit Strontium care a luat la țintă instituții și organizații din Ucraina, UE și SUA. Nu este prima oară când Microsoft vorbește despre atacurile Strontium.

MicrosoftFoto: Jonathan Weiss, Dreamstime.com

Strontium este numele pe care Microsoft îl dă grupului de hackeri cunoscut mai bine sub numele de Fancy Bear sau APT28.

Compania spune că grupul se folosea de șapte domenii internet pentru a spiona asupra unor instituții guvernamentale și think-tank-uri din UE și SUA. Grupul avea în vizor și organizații din Ucraina, mai ales din domeniul media.

Strontium este puternic legat de GRU, temuta organizație rusă de spionaj militar.

Microsoft spune că a putut destructura o parte dintre atacuri și a preluat controlul asupra celor șapte domenii din internet cu ajutorul cărora se plănuia efectuarea atacurilor.

Compania spune că hackerii voiau să stabilească o prezență de lungă durată în sistemele acestor ținte, pentru a putea obține pe termen lung informații și pentru a se ajuta de informațiile obținute în invazia fizică a țării.

De când a început războiul, pe 24 februarie, toate grupurile mari de hackeri din Rusia au fost angrenate în atacuri asupra unor ținte din Ucraina.

Sursa: Dreamstime.com