Într-o singură zi, Tesla Motors a pierdut peste 100 miliarde dolari din capitalizarea de piață, ca urmare a faptului că Elon Musk a cumpărat Twitter. Scăderea acțiunilor Tesla s-a produs fiindcă investitorii se tem că Musk se va ocupa mult mai mult de Twitter și prea puțin de Tesla.

Tesla Model 3Foto: Tesla Motors

În plus, o altă temere, și mai presantă, este legată de faptul că Musk va sacrifica multe acțiuni Tesla, companie care a mers bine pe bursă în ultimii ani, pentru a finanța preluarea Twitter, o companie care în ultimii zece ani a avut profit în numai doi ani.

În plus, dacă Tesla Motors are o capitalizare de 900 miliarde dolari, Twitter valorează de peste 20 de ori mai puțin. Teama investitorilor este că Musk se va dedica mult pentru a dezvolta Twitter și se va ocupa mult mai puțin de Tesla Motors, companie care a înregistrat livrări record de peste 300.000 de unități în trimestrul trecut.

Acțiunile Tesla au scăzut cu 23% de la început de aprilie, iar în ziua când s-a anunțat preluarea Twitter cotația acțiunilor a scăzut cu 12%, cea mai mare contracție zilnică pentru Tesla Motors în doi ani.

Musk a pus miliarde de dolari din acțiunile Tesla drept garanție pentru preluarea Twitter, cu 44 miliarde dolari. Dacă scade cotația acțiunilor Tesla, Musk va fi nevoit să vândă o parte din ele pentru a-și achita obligațiile financiare.

Averea lui Elon Musk este în jurul a 270 miliarde dolari.

Capitalizarea Tesla a fost între 2017 și începutul lui 2020 undeva pe la 50 - 70 miliarde dolari, însă din martie 2020 a început creșterea, iar în ianuarie 2021 valoarea de piață s-a apropiat de 850 miliarde dolari. La începutul lui ianuarie 2022 capitalizarea a atins un maxim de 1.240 miliarde dolari.

Capitalizarea Tesla nu a mai scăzut la sub 500 miliarde dolari în ultimele 17 luni.

Surse: Washington Post, New York Times