​Trimestrul trecut a adus o scădere cu 9% a livrărilor de smartphone-uri pe plan mondial, iar în zona Europei Centrale și de Est scăderea a fost de 20%, mai ales din cauza războiului, arată datele IDC. În cifrele la nivel mondial se vede și că Samsung și Apple au gestionat mult mai bine problemele cu lanțul de aprovizionare.

Smartphone-uriFoto: Mirko Vitali, Dreamstime.com

Livrările pe plan mondial au scăzut cu 9%, spre 314 milioane unități, iar la asta au contribuit mulți factori, de la lockdown-urile extinse din China, până la creșterea prețurilor componentelor și cu transportul.

Este al treilea trimestru consecutiv în care piața mondială a smartphone-urilor este în scădere față de perioada similară din anul precedent.

În Europa Centrală și de Est scăderea a fost de 20%, iar volumele din această regiune reprezintă 6-7% din totalul global, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de milioane de unități în trei luni.

Pe plan mondial, Samsung a rămas lider, cu 23,4%, Apple are 18%, iar Xiaomi, 12%. Oppo și Vivo au câte 8%, dar, față de Q1 2021, în 2022 Samsung și Apple au crescut, în timp ce Oppo și Vivo au scăzut cu mai mult de 25%.

Sursa foto; Dreamstime.com