S-a confirmat ceea ce presa străină a scris acum câteva zile: Broadcom a ajuns la un acord și va plăti 61 miliarde dolari pentru a prelua VMware. Broadcom este un gigant în domeniul semiconductorilor, iar VMware este una dintre cele mai mari companii de cloud-computing.

Logo BroadcomFoto: Ken Wolter | Dreamstime.com

Tranzacția este una de proporții și un singur exemplu recent o depășește. În ianuarie, Microsoft a anunțat că va plăti 69 miliarde dolari pentru Activision Blizzard.

Broadcom își diversifică activitățile și devine și un gigant în software de cloud. VMware NU este o companie în derivă, ci are marje solide de profit și clienți de renume.

Board-urile de conducere din ambele companii au fost de acord cu termenii tranzacției.

Prețul oferit per acțiune este cu 40% peste cel din 20 mai, ziua dinaintea apariției în presă a știrilor despre iminenta preluare. Este de așteptat ca procesul de preluare să fie complet în anul fiscal viitor. Broadcom va deține 88% din VMware, iar acționarii din prezent ai VMware vor mai avea 12%. Michael Dell, celebru pentru compania de PC-uri, avea 40% din acțiunile VMware.

Broadcom Inc a fost fondată în 1961, are 20.000 de angajați și cifra anuală de afaceri este de 27 miliarde dolari.

VMware a fost înființată în 1998, are 34.000 de angajați și venituri anuale de aproape 12 miliarde dolari.

VMware și-a schimbat de mai multe ori proprietarul, până de curând a fost deținută de Dell Technologies Inc și este foarte activă în domeniul software-ului de virtualizare, dar s-a extins și în domeniul soft-urilor pentru centre de date.

Cererea de servicii de cloud-computing a crescut exploziv în ultimii doi ani.

Broadcom a crescut mult în ultimii ani, a făcut o serie de achiziții importante și are nevoie de prezență mai extinsă în piața de corporate-software. Broadcom a încercat să cumpere SAS Institute Inc în 2021 și în 2018 a preluat CA Technologies, pentru 19 miliarde dolari. Hock Tan este numele șefului Broadcom care a dus compania atât de departe, un miliardar american de origine malaeziană care în 2017 era CEO-ul cel mai bine plătit din SUA, cu peste 100 milioane dolari.

Broadcom, deși nu este un nume cunoscut de publicul larg, a crescut mult datorită acestor achiziții și are o valorea de piață de peste 200 miliarde dolari.

Broadcom este compania care în 2016 a încercat (fără succes) să cumpere cu 120 miliarde dolari Qualcomm.

Sursă foto: Dreamstime.com