Apple lansează rar produse cu totul noi: iPad a fost lansat în 2010, iar prima generație Apple Watch a fost lansată în 2014. Acum, tot mai multe surse vorbesc despre un dispozitiv de realitate virtuală și realitate augmentată care ar putea fi prezentat publicului cel târziu în această toamnă. Luni începe conferința anuală a dezvoltatorilor, iar subiectul va fi pe buzele tuturor.

Apple StoreFoto: Norman Chan, Dreamstime.com

De mai bine de cinci ani se vorbește despre posibilitatea ca Apple să lanseze un „VR headset”, un dispozitiv care să combine realitatea virtuală și cea augmentată. Se știe că Apple lucrează ani buni până să decidă lansarea unui produs cu totul nou, iar sursele spun că au apărut multe probleme tehnice pe care compania vrea neapărat să le depășească.

Microsoft, Facebook și Google se numără printre companiile care au ajuns în stadii diverse de dezvoltare pentru ochelari și căști de realitate virtuală (VR). Dar marea problemă este că în afară de câțiva fani ai jocurilor, publicul larg nu prea a fost convins că are nevoie de astfel de dispozitive care combină, de multe ori neconvingător, aplicațiile de VR cu realitatea din jurul nostru.

Multe dintre gadget-urile lansate în domeniu sunt incomod de purtat mai mult de 15 minute, multe aplicații îi fac pe oameni să amețească și cele mai multe pur și simplu nu au o utilitate. Să nu mai spunem și de faptul că cele mai reușite dispozitive sunt foarte scumpe.

Apple pregătește de ani buni lansarea unui dispozitiv VR - AR și a cumpărat companii din domeniu, a investit în cercetare și a pus bazele unor parteneriate cu Hollywood-ul.

Sursele citate de presa internațională spun că Apple vrea să lanseze un dispozitiv care să combine în mod reușit aplicații de VR cu posibilitatea de a vedea și ce este în jurul tău și de a combina în mod convingător experiențele de realitatea virtuală cu cele de realitate augmentată. Ideea ar fi de a combina cele două „realități” într-un mod iscusit, pentru ca oameni chiar să-și dorească să cumpere gadget-uri deloc ieftine.

Dorința Apple este ca acest nou „device” să fie atât de reușit, încât să schimbe industriile tech, media și de divertisment la fel de mult cum au reușit produse precum iPhone și iPad.

Mai multe lucruri trebuie îmbunătățite pentru ca aceste dispozitive de realitate virtuală să fie un super-succes: autonomia bateriei, interfața utilizator și confortul fizic, astfel încât să poți să stai cât mai mult timp în aplicații. De rezolvarea acestor aspecte depinde viitorul metaversului, acest univers virtual ipotetic ce va fi acces prin dispozitive VR.

Luni începe WWDC, conferința anuală a dezvoltatorilor, și este de așteptat să fie anunțate noutăți software pentru iPhone, iPad, Mac, Watch și Apple TV.

Surse: Financial Times, New York Times, Bloomberg

Sursa foto: Dreamstime.com