Livrările de PC-uri la nivel mondial sunt pe cale să scadă cu 9,5% în 2022, potrivit celor mai recente previziuni ale Gartner. Se așteaptă ca piața PC-urilor să înregistreze cel mai abrupt declin dintre toate segmentele de dispozitive în acest an. Estimările sunt că anul acesta se vor livra 1,45 miliarde smartphone-uri, 310 milioane PC-uri și 142 de milioane de tablete.

Smartphone-uri si tableteFoto: Georgejmclittle, Dreamstime.com

"O furtună totală de tulburări geopolitice, inflație ridicată, fluctuații valutare și perturbări ale lanțului de aprovizionare au redus cererea de dispozitive din întreaga lume, atât din partea companiilor, cât și a consumatorilor, și va avea cel mai puternic impact asupra pieței PC-urilor în 2022", spune Ranjit Atwal, analist senior director la Gartner.

"Cererea de PC-uri de consum este pe cale să scadă cu 13,1% în 2022 și se va prăbuși mult mai rapid decât cererea de PC-uri de afaceri, care se așteaptă să scadă cu 7,2% de la an la an.".

Dintr-o perspectivă regională, piața PC-urilor din EMEA este prognozată să înregistreze un declin de 14% în 2022, determinat de lipsa cererii de PC-uri de consum. Invazia rusă din Ucraina, creșterile de prețuri și indisponibilitatea produselor din cauza blocării în China au un impact semnificativ asupra cererii de consum în regiune.

În general, livrările totale de dispozitive la nivel global (PC-uri, tablete și telefoane mobile) sunt pe cale să scadă cu 7,6% în 2022, spun cei de la Gartner.

În timp ce livrările de telefoane mobile la nivel mondial sunt așteptate să scadă cu 7% în 2022, livrările de smartphone-uri sunt estimate să scadă cu 5,8% de la an la an. La nivel regional, China va fi cel mai puternic afectată, livrările de smartphone-uri urmând să scadă cu 18% în 2022.

În 2022, Gartner se așteaptă ca livrările de telefoane 5G la nivel mondial să totalizeze 710 milioane de unități. Deși reprezintă o creștere de 29% față de 2021, această cifră este în scădere față de așteptările anterioare. "Rata de creștere este semnificativ mai mică față de o creștere așteptată de 47% la începutul anului, cu o pierdere rezultată de 95 de milioane de livrări de telefoane 5G", a declarat Atwal.

Sursa foto: Dreamstime.com