​​Infractorii cibernetici globali câștigă trilioane de dolari în fiecare an. O mare parte din succesul lor provine din exploatarea greșelilor pe care utilizatorii le fac involuntar atunci când accesează linkuri phishing, omit să actualizeze software-ul critic și nu folosesc în conturile online autentificarea cu mai mulți factori (MFA). Există mulți vectori de atac la îndemâna infractorilor și nenumărate site-uri de criminalitate cibernetică pe care se tranzacționează date furate, instrumente și servicii de hacking. Aflați în rândurile de mai jos cum vă puteți da seama dacă securitatea computerului sau conturilor dvs. online a fost compromisă și ce să faceți în acest caz.

Cum să verificați dacă computerul dvs. a fost piratat și ce să faceți în cazul acestaFoto: ESET

Cu cât realizați mai devreme că securitatea calculatorului a fost compromisă, cu atât mai bine, pentru că infractorii cibernetici ar putea genera daune extinse în intervalul scurs de la infiltrare, ce pot avea consecințe exponențial costisitoare pentru dvs. Așa că este important să acționați rapid în cazul în care suspectați un atac sau să faceți câteva verificări proactive și să nu așteptați să luați decizii decât atunci când este prea târziu.

Zece semne care indică că este posibil ca dispozitivul dvs. să fi fost hackuit

1. Primiți un mesaj tip ransomware

Dacă atunci când porniți computerul vă întâmpină un mesaj care vă cere să răscumpărați accesul la propriile date, în locul ecranului obișnuit de pornire, sunt șanse foarte mari să fiți victima unui atac de tip ransomware. De obicei, acest mesaj vă va oferi un interval de timp scurt în care să plătiți, împreună cu instrucțiuni despre cum să plătiți în monedă digitală. Vestea proastă este că chiar dacă urmați instrucțiunile întocmai, există o șansă de una din trei să nu recăpătați accesul la acele fișiere criptate.

2. Computerul funcționează lent

Atunci când programele malware - inclusiv troienii, viermii și minerii de criptomonede - sunt infiltrate pe un computer, acestea încetinesc considerabil dispozitivul. Acest lucru este valabil mai ales în cazul atacurilor criptojacking, care folosesc putere și energie excesivă de procesare pentru a extrage monedă digitală. Dispozitivele care funcționează lent pot fi însă și rezultatul unor factori non-malițioși, cum ar fi “igiena” slabă a computerului. Cel mai bine este să verificați totuși dispozitivul pentru a vedea dacă se întâmplă ceva în neregulă.

3. Camera web pornește de la sine

Unele programe spyware instalate de hackeri sunt concepute nu numai pentru a colecta date de pe computer, ci și pentru a porni în secret camera web și microfonul. Acest lucru ar putea permite infractorilor cibernetici să înregistreze și să sustragă videoclipuri cu dvs. și familia dvs., pentru a le folosi apoi în potențiale încercări de șantaj. Urmăriți lumina camerei web pentru a verifica dacă devine independentă operațional. Este chiar recomandat să o dezactivați fizic când nu o utilizați, prin aplicarea unui sticker sau a unui capac de acoperire.

4. Prietenii dvs. primesc mesaje dinspre conturile dvs., al căror autor nu sunteți

O tactică clasică de phishing este de a deturna conturile victimelor și apoi de a le folosi pentru a trimite spam sau phishing către toți prietenii sau contactele lor. Aceasta este o amenințare care poate fi ușor atenuată dacă vă asigurați că toate conturile dvs. sunt protejate cu autentificarea multifactor.

5. Pe ecran apar numeroase reclame pop-up

Adware-ul face de obicei bani pentru atacator prin expunerea victimelor la volume excesive de anunțuri. Deci, dacă dispozitivul dvs. este inundat de reclame pop-up, acesta este un bun indicator că aveți instalat, accidental sau fraudulos, pe undeva pe dispozitiv, un software rău intenționat sau potențial nedorit.

6. Apar bare noi bare de instrumente în browser

Programele malware pot instala bare suplimentare de instrumente în browser. Dacă descoperiți vreuna pe care nu o recunoașteți sau nu vă amintiți că ați descărcat-o, ar putea fi un semn că dispozitivul dvs. a fost afectat.

7. Încep să apară pictograme aleatorii

Când software-ul malware este instalat pe un computer compromis, vor apărea adesea pictograme noi pe desktop. Acestea pot fi observate cu ușurință, atât timp cât desktopul dvs. este curat și organizat în permanență.

8. Parolele și datele de conectare nu mai funcționează

Dacă hackerii au reușit să vă compromită computerul, este posibil să fi deturnat diverse conturi online, cum ar fi e-mailul dvs. și să fi schimbat parolele pentru a vă bloca accesul la ele. Confruntarea cu consecințele acestui lucru poate fi una dintre cele mai stresante părți ale oricărui atac cibernetic.

9. Datele și informațiile dvs. de autentificare online circulă pe dark web

Dacă primiți vreodată o notificare de încălcare a confidențialității datelor personale de la o companie de la care cumpărați servicii sau produse, luați-o întotdeauna în serios și încercați să verificați independent. Pe site-uri precum HaveIBeenPwned puteți verifica o eventuală încălcare de securitate a datelor. Instrumentele de monitorizare pe dark web pot de asemenea să caute datele dvs. pe forumurile de criminalitate cibernetică și pe alte forumuri, acestea fiind o modalitate mai proactivă de a rămâne informat. Dacă acționați rapid și vă schimbați parolele și/sau anulați cardurile de credit folosite la comercianți care au suferit incidente de securitate, puteți atenua riscul înainte ca infractorii să poată monetiza un atac.

10. Primiți un avertisment de la software-ul dvs. de securitate

Avertismentele de la instrumentele anti-malware cu tradiție ar trebui, de asemenea, luate în serios, deși ferestrele pop-up false ale unor pretinse aplicații software de securitate pentru computere reprezintă o amenințare în sine. Verificați dacă mesajul vine de la furnizorul legitim de software de securitate instalat pe computer și apoi urmați instrucțiunile pentru a încerca să găsiți și să ștergeți fișierele rău intenționate de pe computer. Nu presupuneți că avertismentul înseamnă că instrumentul software de securitate va curăța automat computerul de acea amenințare specifică.

Ce puteți să faceți dacă suspectați un risc de securitate major?

Rulați o aplicație anti-malware de la o companie de renume pentru a încerca să găsiți și să eliminați orice cod rău intenționat. Apoi luați în considerare:

  • Resetarea tuturor parolelor pentru orice cont accesat de pe acel computer
  • Utilizarea autentificării multifactor pentru a reduce riscul suplimentar de compromitere a conturilor
  • Achiziționarea unui instrument de monitorizare dark web pentru a verifica ce date au fost furate/expuse
  • Configurarea unei blocări a conturilor bancare, astfel încât hackerii/fraudatorii să nu le poată exploata.
  • Monitorizarea tuturor conturilor pentru activități suspecte, în special conturile bancare.

ESET, lider global pe piața de soluții de securitate antivirus și antimalware, cu un istoric de peste 30 de ani de experiență și inovație, include în gama sa soluții de securitate pentru PC, Mac si Android, ce se potrivesc nevoilor zilnice de securitate cibernetică.

ESET Internet Security este o soluție de securitate all-in-one, ce oferă o protecție solidă pentru utilizatorii care navighează activ pe web, bazată pe cea mai eficientă combinație ESET de detecție antivirus și antimalware, viteză și ușurință în utilizare. Securitatea pe mai multe niveluri este ideală pentru utilizatorii preocupați de confidențialitatea datelor, care utilizează în mod activ internetul pentru cumpărături, servicii bancare, muncă și comunicare. Pe lângă funcționalitățile de Antivirus, Antispyware și Firewall, ESET Internet Security securizează camera web și verifică securitatea routerului de acasă și a dispozitivelor inteligente conectate la acesta.

Produsul face față astfel provocării de a gestiona și proteja utilizatorii activi de internet în fața amenințărilor informatice tot mai dinamice.

Soluția poate fi testată gratuit 30 de zile, fără obligații ulterioare, iar pentru utilizare pe un număr mare de stații business puteți solicita o evaluare gratuită aici.