​Tribunalul General al Uniunii Europene a anunțat miercuri decizia sa în cazul Google: compania americană va trebui să plătească o amendă de 4,12 miliarde dolari, cu 200 de milioane mai puțin decât se anunțase acum patru ani. Comisia Europeană a anunțat în iulie 2018 o amendă record de 4,34 miliarde euro pentru Alphabet (Google), despre care spunea că a abuzat de poziția sa dominantă în utilizarea sistemului Android.

GoogleFoto: Serban Enache, Dreamstime.com

Tribunalul General al Uniunii Europene este o instanță specializată în cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg. Tribunalul confirmă decizia Comisiei, anunțată în 2018, și reduce doar cuantumul amenzii, de la 4,34, la 4,12 miliarde dolari.

Tribunalul spune că amenda este justificată, date fiind gravitatea încălcărilor, durata lor și cifra de afaceri a companiei.

În 2018, CE spunea că Google a impus trei restricții:

  • a solicitat producătorilor să preinstaleze propria sa aplicație de căutare (Google Search) și propria sa aplicație browser (Chrome) ca o condiție pentru acordarea licenței pentru magazinul său de aplicații (Play Store);
  • a efectuat, în favoarea anumitor mari producători și mari operatori de rețele de telefonie mobilă, plăți condiționate de preinstalarea în exclusivitate a aplicației Google Search pe dispozitivele acestora și
  • a împiedicat producători dispuși să preinstaleze aplicații Google să vândă chiar și un singur dispozitiv mobil inteligent care funcționează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (așa-numitele „ramificații ale sistemului Android”).

Comisia Europeană a deschis oficial în 2015 ani o anchetă antitrust referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android.

Google a fost amendată în iunie 2017 cu 2,42 miliarde euro de către CE pentru faptul că a abuzat de poziția sa dominantă în căutările online pentru a favoriza comparatorul său de prețuri "Google Shopping".

Sursa foto: Dreamstime.com