​La început de 2020 doi francezi au creat o aplicație de social media numită BeReal care în ultimele săptămâni are un succes nebun. Aplicația te invită brusc să-ți faci rapid o fotografie și rezultatul este o poză care combină un selfie cu ce „vede” camera de pe spatele telefonului. TikTok a lansat acum câteva zile o caracteristică similară, iar Instagram va urma.

BeRealFoto: Google Play

BeReal se definește ca fiind „the simplest photo sharing app” și ideea este că o dată pe zi, într-un moment ales la întâmplare de aplicație, ești invitat să îți faci un „BeReal”, adică o fotografie care va folosi ambele camere ale telefonului. Va rezulta un selfie, iar pe fundal se va vedea ce a fotografiat camera de pe spate a telefonului.

Ideea este că distribui un moment autentic din viață, nu ceva la care ai exersat ca să iasă cât mai bine, iar de când vine invitația de a face un „BeReal” ai două minute să faci fotografia. Se pot pune și mai târziu fotografiile, dar prietenii care le văd vor vedea și la câte minute ai postat față de momentul în care a venit invitația.

În ianuarie 2020, Alexis Barreyat și Kevin Perreau au creat o aplicație de foto-sharing care în primii doi ani nu a avut mare succes, dar în ultimele două luni numărul de descărcări a crescut, astfel că a ajuns, după unele statistici, cea mai descărcată aplicație în SUA.

Creatorii BeReal și-au propus să reacționeze față de aplicațiile cele mai populare care își bazează succesul pe poze sofisticate unde poți alege din sute de filtre. Ei au vrut o aplicație simplă și autentică, în care oamenii să arate exact ce fac și unde sunt în momentul când vine notificarea. Evident că pozele sunt mult mai plictisitoare decât cele de pe Instagram, fiindcă viețile celor mai mulți nu sunt deloc atât de interesante cum ar părea din postări.

Ideea este de a vedea un moment autentic din viața prietenilor, nu unul plin de falsitate și de coregrafie. Cum notificarea vine la ore diferite în zile diferite, ideea aplicației este că vor fi prinse momente de tot felul din viața reală.

BeReal crește puternic, dar nu este clar dacă această tendință va continua. BeReal nu are un super-algoritm și nu scoate în față cele mai populare postări. Dar este clar că a dat tonul unui trend în social media: ideea de a-i invita pe useri să pună poze autentice, într-un moment al zilei, pentru a arăta cum este viața lor adevărată.

TikTok a anunțat acum câteva zile opțiunea Now, „o experiență foto și video zilnică prin care poți distribui momentele autentice cu cei dragi”. Userii primesc o notificare zilnică pentru a realiza un video de 10 secunde sau o fotografie cu camera principală și frontală „pentru a împărtăși simplu momentele importante dintr-o zi”.

Unii analiști au rămas mirați că TikTok, cu peste un miliard de useri, a imitat o caracteristică lansată de o mică aplicația franceză cu abia câteva milioane de useri.

Dar este un trend: Snapchat a lansat o trăsătură similară recent, iar Instagram lucrează și ea la ceva de genul, sub numele IG Candid Challenges. În cazul Instagram este o mare schimbare, după ce de ani zile, doar unele poze sofisticate și pline de filtre erau considerate ca fiind „instagramabile”.

Surse: Washington Post, AFP, Le Monde