​Elon Musk s-a „sucit” din nou și vrea să cumpere Twitter, iar marți, într-o postare pe rețea, miliardarul a scris că Twitter poate grăbi crearea unei aplicații bună la toate, în care să poți face multe lucruri diferite. O astfel de aplicație există în China, are un miliard de useri, dar din mai multe motive pare imposibil că America sau Europa ar putea avea ceva similar.

WeChatFoto: Piotr Swat, Dreamstime.com

Elon Musk a scris că Twitter poate servi ca „accelerator!” pentru crearea „X, the everything app”, practic o aplicație în care să poți face multe lucruri diferite.

Există și un nume pentru astfel de aplicații care sunt extrem de rare: „super apps”, super-aplicații, și un singur exemplu se detașează prin importanță: WeChat.

WeChat a fost creată de grupul tech Tencent din China, are peste un miliard de useri și permite nu doar să faci chat, ci și să faci plăți, să comenzi mâncare, să chemi un taxi sau să joci jocuri. WeChat este ca un fel de Facebook, PayPal Instagram, Uber, WhatsApp, Snapchat și Glovo, combinate într-o singură aplicație.

Interesant este că într-o discuție cu angajații Twitter, acum câteva luni, Musk a spus că admiră WeChat și a adăugat că este o ocazie ideală de a fi creat un WeChat în afara Chinei. „Practic trăiești pe WeChat în China, fiindcă este atât de utilă și te ajută mult în viața de zi cu zi”, spunea Musk.

Twitter are aproximativ 250 de milioane de useri, iar Musk a spus că ar vrea să se ajungă la un miliard. Este tare greu de crezut că Twitter va deveni un fel de WeChat occidental și, cu atât mai puțin, că Musk va putea crea unul de la zero.

WeChat s-a dezvoltat în China, o piață foarte specială, cu reguli diferite față de SUA și Europa. Este și enorm de multă cenzură pe WeChat, mult mai mult decât în orice aplicație mare occidentală. În plus, guvernul chinez are, prin WeChat, acces facil la orice vede, plătește sau face un cetățean considerat dubios de către autorități.

Cu siguranță ar fi multă opoziție dacă s-ar încerca în SUA sau Europa crearea unei aplicații care să controleze atât de multe aspecte ale vieții oamenilor și mulți s-ar opune ca date esențiale să fie pe mâna unei singure companii, mai ales ținând seama de scandalurile în care au fost implicate marile companii tech americane.

În Europa și SUA piața este mai liberă decât în China și concurența dintre aplicații este dură, astfel că pare imposibil că o aplicație va reuși să controleze domenii atât de diferite. Aplicația X, „bună la orice”, mai are mult de așteptat.

Surse: CNBC, CNN

Sursa foto: Dreamstime.com