Facebook este forțată de autoritățile britanice să vândă Giphy, compania faimoasă pentru GIF-uri (imagini animate) pe care Facebook a cumpărat-o acum doi ani cu 400 milioane dolari. Este pentru prima oară când Meta este forțată să vândă o companie, fiindcă are de suferit concurența din domenii precum social media și display advertising.

Facebook - MetaFoto: Scaliger, Dreamstime.com

Autoritatea britanică CMA (Competition and Markets Authority) a spus că singurul mod în care Meta poate rezolva diferendul este să vândă Giphy.

Autoritatea a cerut Facebook încă din 2021 să vândă Giphy, gigantul american a făcut recurs, dar a pierdut și acolo. Meta a spus acum că se va conforma și va vinde Giphy, iar această vânzare va avea efect pe plan global, nu doar în Regatul Unit.

Autoritatea CMA spunea că cel mai îngrijorător lucru ține de faptul că Facebook a sistat după preluare serviciile de advertising ale Giphy, deși planul era ca ele să fie extinse. Acest lucru a afectat concurența în două piețe: display advertising (unde Facebook a scăpat de un competitor) și social media (unde compania deja avea mare putere).

Autoritățile de reglementare din mai multe țări mari au luat la ochi giganții din Silicon Valley și strategia lor de a cumpăra companii mici care au potențialul să devină competitori importanți în diverse segmente. Giganții tech afectează concurența din piață cumpărând posibili viitori rivali.

Surse: Guardian, CNBC

Sursa foto: Dreamstime.com