​Niciodată în ultimele două decenii nu au fost zile când atât de multe companii de tehnologie, de la giganți până la startup-uri, anunță concedieri sau îngheață angajările. Acțiunile au scăzut mult și optimismul s-a diminuat grav, după ce în pandemie sectorul tech a mers excelent, în timp ce alte domenii erau în dificultate.

Silicon Valley Foto: Adonis1969, Dreamstime.com

Amazon a anunțat că va îngheța pentru câteva luni angajările în domeniul „corporate”, Elon Musk ar putea renunța la jumătate dintre angajații Twitter, iar Apple, dorind să facă economii, va îngheța angajările în afară de sectorul R&D.

Lyft, unul dintre principalii concurenți ai Uber, va renunța la 700 de angajați, iar compania de plăți Stripe va reduce efectivele cu 14%. Până și Google și Microsoft, care angajau cu miile, au anunțat că vor crește efectivele cu minimul posibil.

De ce s-a ajuns aici? Războiul din Ucraina are un rol, inflația a tot crescut, la fel și dobânzile, iar în SUA tot mai mulți vorbesc despre o recesiune care stă să vină.

În declarații, șefii de la companiile care vor să facă economii vorbesc despre o „abordare prudentă” a situației și despre nevoia de a „monitoriza cu atenție situația”, dar lucrurile sunt grave, fiindcă ajung să facă disponibilizări companii care își creșteau efectivele și cu zeci de mii de oameni într-un singur an. Nevoia de a face economii este stringentă.

Și în rândul startup-urilor lucrurile stau rău, datele arătând o scădere de 53% a investițiilor atrase de companiile mici între iulie și septembrie, în comparație cu perioada similară din 2021. Peste 700 de companii au renunțat la 83.000 de oameni în acest an.

Mulți investitori au fost prea optimiști și au crezut că perioada fastă va dura mulți ani. Alții au avertizat mereu că o scădere prelungită va urma chiar și în tech, un domeniu căruia i-a mers aproape mereu bine.

Surse: New York Times, Washington Post

Sursa foto: Dreamstime.com