​Microsoft va trebui, probabil, să vină cu concesii pentru ca UE să dea undă verde pentru una dintre cele mai mari oferte de preluare din istoria tehnologiei. Comisia Europeană a lansat o investigație privind oferta de 69 miliarde făcută de Microsoft pentru Activision Blizzard, companie cunoscută pentru jocul Call of Duty.

MicrosoftFoto: Hansenn, Dreamstime.com

„Investigaţia preliminară a Comisiei arată că tranzacţia poate reduce semnificativ concurenţa pe pieţele de distribuţie a jocurilor video pentru console şi PC, inclusiv pentru serviciile de abonament pentru mai multe jocuri şi/sau servicii de streaming de jocuri în cloud, precum şi pentru sistemele de operare pentru PC”, a spus CE, într-un comunicat.

Comisia este îngrijorată în special de faptul că, prin achiziţionarea Activision Blizzard, Microsoft poate bloca accesul la jocurile video pentru consolă şi PC ale Activision Blizzard, mai ales la jocurile de prestigiu, cum ar fi Call of Duty.

Microsoft are o capitalizare de piață de peste 1.700 miliarde dolari, în timp ce Activision Blizzard este evaluată la 56 miliarde dolari.

Microsoft anunța în ianuarie că va plăti 68,9 miliarde dolari pentru compania care a dezvoltat jocuri precum Call of Duty, World of Warcraft și Candy Crush, o companie care a fost măcinată de scandaluri interne în 2021.

Dacă va fi aprobată, achiziția are potențialul de a crește cu 50% veniturile Microsoft din gaming și arată cât de puternică este compania condusă de Satya Nadella. Microsoft este o forță în software-ul de business și un gigant al cloud computing-ului, iar prin achiziția Activision se „antrenează” pentru a deveni o forță în metavers și transmite un mesaj clar și către Facebook.

Sub conducerea lui Nadella, Microsoft a arătat un apetit uriaș pentru achiziții, două fiind cele mai mari din istoria sa: 26 de miliarde dolari pentru Linkedin, în 2016 și 16 miliarde dolari pentru Nuance Communications Inc, în 2021.

Activision Blizzard are o capitalizare de piață de 56 miliarde dolari, departe de maximul din februarie 2021: 80 miliarde dolari. La final de 2021 capitalizarea scăzuse însă la sub 46 miliarde dolari, dar după anunțul achiziției capitalizarea a stat la peste 60 miliarde dolari.

Sursa: Dreamstime.com