FTX, a treia cea mai mare platformă de tranzacționare crypto din lume, intră în faliment și acest lucru era inimaginabil pentru mulți, mai ales că FTX era privită ca fiind o forță stabilizatoare, într-un domeniu cu multe fluctuații. Cum s-a ajuns aici? Un rol important l-a avut și fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), supranumit și „King of Crypto”, un super-star al domeniului.

FTX si BitcoinFoto: Stanislav Shahurin, Dreamstime.com

Piața totală a criptomonedelor era estimată undeva pe la 3.000 de miliarde dolari acum un an, dar după 12 luni tulburi, cu criză macroeconomică și cu evenimente cripto ieșite din comun, piața totală a ajuns la 800 miliarde dolari.

Criticii domeniului vin și spun, din nou și din nou, că este foarte mult risc în joc și că nimic nu este sigur când este vorba despre universul cripto și câștigurile de acolo. Scepticismul va crește, la fel vor crește în intensitate și vocile celor care spun că aceste platforme de tranzacționare mai mult rău fac, decât bine.

FTX, o vedetă ce părea atotputernică

FTX a fost fondată acum 3 ani, are sediul în Bahamas (până în 2021 era în Hong Kong) și este condusă din SUA (cele mai mari birouri sunt în Chicago și Miami). FTX avea peste un milion de useri și era una dintre cele mai respectate companii din domeniul crypto, mai ales că au investit în ea și fonduri de investiții celebre care nu bagă bani oriunde. Putem folosi verbele la trecut, fiindcă sunt zero șanse ca FTX să redevină o forță.

La început de 2022, FTX era evaluată la 32 miliarde dolari și stadionul echipei Miami Heat din NBA a fost denumit FTX Arena.

Sam Bankman - Fried (SBF, pe scurt) era CEO al FTX și devenise cel mai cunoscut și respectat om din domeniul crypto, la vârsta de numai 30 de ani. Se estima că averea sa ar valora undeva pe la 25 miliarde dolari și mulți credeau că el este omul care va arăta lumii că domeniul criptomonedelor este unul serios, de viitor. Este celebru pentru multe lucruri, inclusiv pentru că juca jocuri video și în timpul interviurilor cu investitorii și cu jurnaliștii, dar și în timpul ședințelor. Era mare fan League of Legends.

Mai mult, s-a certat cu alte nume mari din domeniul crypto, fiindcă susținuse în ultimele luni introducerea unor reglementări mai stricte în domeniu.

FTX a depus pe 11 noiembrie actele pentru procedura de restructurare și faliment în SUA, iar fondatorul Sam Bankman-Fried a demisionat din funcția de director general al grupului, pe fondul unei crize de lichidități care a condus la blocarea activelor utilizatorilor.

În urma anunțului FTX, principala criptomonedă, Bitcoin, a picat iarăși sub 17.000 de dolari, departe de recordurile din anii trecuți, când trecuse și de 60.000 dolari.

Printre investitorii care au băgat bani în FTX se numără marile fonduri de capital de risc Softbak și Sequoia Capital.

La începutul săptămânii trecute, FTX a fost blocată de o criză puternică de lichidități, după ce utilizatorii au retras Bitcoin și alte active crypto în valoare de 8 miliarde de dolari în doar câteva zile.

Criza a pornit de la un articol publicat la început de noiembrie pe un site numit CoinDesk unde se scria că un fond de investiții de tip hedge, Alameda, deținut de Sam Bankman-Fried, a făcut o serie de operațiuni financiare riscante care puteau afecta valoarea criptomenedei FTT, tokenul creat de FTX.

Asta s-a și întâmplat, după ce câteva zile mai târziu, șeful platformei numărul 1 mondial pe crypto, Binance, anunța că va vinde cantitățile de FTT pe care le deținea, în valoare de 500 milioane de dolari, invocând neregulile ce ieșiseră la lumină în ultimele zile.

Valoarea FTT s-a prăbușit, iar clienții FTX s-au grăbit să retragă rapid tot ce aveau, creându-se o situație de genul unei „panici bancare” cum se întâmplă când cei care au conturi la o bancă merg în număr mare să scoată tot, de teamă că banca se va prăbuși. Retragerile pe FTX au ajuns la o medie de două miliarde dolari/zi, față de un normal de câteva zeci de milioane de dolari.

Platforma rivală Binance, liderul pieței mondiale, anunțase pe 8 noiembrie intenția de a cumpăra FTX pentru a o salva de la colaps, dar a doua zi și-a retras oferta neangajantă, invocând verificările pe care le-a efectuat la FTX și o serie de știri privind presupuse abateri în gestionarea conturilor clienților acestui exchange crypto. Dacă Binance ar fi salvat FTX, este foarte posibil că ar fi ajuns să aibă soarta acestei companii.

SBF - Colosul cu picioare de lut

Căderea lui Bankman-Fried este cu atât mai uimitoare cu cât chiar luna trecută declara că FTX are planuri îndrăznețe de expansiune și spunea că este în discuți cu investitorii pentru a primi bani și a demara „achiziții eficiente”. El spunea că FTX este un nume respectat, ceea ce face ca mulți investitori să fie dornici să vină cu bani.

Bankman-Fried a crescut în zona campusului de la Stanford University, iar părinții lui erau profesori la Stanford Law School.

A absolvit Massachusetts Institute of Technology (MIT) și a devenit apoi trader, iar în 2017 a înființat compania Alameda cu care și-a propus să lanseze o platformă de crypto exchange. Echipa sa deja făcea un milion de dolari pe zi în 2018, dar era numai începutul.

FTX a apărut în mai 2019, Binance a fost printre primii investitori și FTX a crescut rapid.

Succesul a venit fiindcă interfața era excelentă și platforma era bine construită, spre diferență de cele ale competitorilor săi. Cum SBF era carismatic, a putut să-i convingă și pe investitorii mai circumspecți din Silicon Valley că merită să aducă bani și că FTX era pe cale să devină o operațiune gigantică și de încredere.

Bankman-Fried era faimos pentru că juca jocuri video și în timpul interviurilor și că dormea la birou pe fotolii cu puf.

Este un personaj paradoxal: declara că a donat în scopuri caritabile sute de milioane de dolari, însă FTX a plătit 30 de milioane de dolari pe un penthouse cu cinci dormitoare care, spunea șeful companiei, era folosit de 10 oameni de la FTX.

În ultimele luni, fostul șef al FTX s-a certat cu mai mulți oameni din domeniu, inclusiv cu CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, companie care a susținut FTX la începuturi și care era la un moment dat pregătită să o salveze. L-a ironizat pe Zhao fiindcă este născut în China, lucru despre care s-a mai discutat și în trecut, dată fiind teama ca statul chinez să obțină informații despre tehnologii cheie din SUA.

O concluzie o căderii FTX este că un instrument monetar este o formă de credit și orice formă de credit implică o doză de risc, mai mică sau mai mare. Băncile centrale și alte autorități de reglementare sunt criticate, dar rolul lor este să intervină când apare o criză gravă în piață și să limiteze pe cât posibil pierderile.

FTX folosea miliarde de dolari din banii clienților pentru a finanța operațiuni și tranzacții riscante, prin compania Alameda Research, fondată tot de SBF. Aceste practici au surprins mulți dintre fanii lui SBF.

Surse: Le Monde, Wall Street Journal, Guardian, BBC, AFP

Sursa foto: Dreamstime.com