Foxconn a cerut scuze muncitorilor de la cea mai mare fabrică de iPhone-uri unde au fost miercuri proteste și oamenii s-au bătut cu forțele de ordine. Foxconn dă vina pe unele probleme tehnice apărute la sistemele de plăți și spune că toți angajații își vor primi bonusurile. Foxconn produce anual peste 150 de milioane de iPhone-uri și are 800.000 de angajați.

Ciocniri la FoxconnFoto: AFPTV teams / AFP / Profimedia

​Sute de muncitori au protestat miercuri la cea mai mare uzină Foxconn din China, clipurile video arătând ciocniri cu forțele de ordine. Uzina din Zhengzhou are 200.000 de oameni și este cea mai mare unitate care produce iPhone-uri.

Situația s-a liniștit, iar Foxconn a cerut scuze muncitorilor și spune că oamenii nu și-au primit bonusurile din cauza unor „erori de ordin tehnic” la sistemele sale de plăți către angajați.

CNN scrie că Foxconn le-ar fi oferit bani angajaților recalcitranți, peste 1.400 de dolari/persoană, pentru a părăsi fabrica și pentru ca tensiunile să dispară. Compania negase inițial că ar fi fost necinstită cu angajați, dar o zi mai târziu a spus că va plăti bonusurile promise în contractele inițiale, bonusuri pe care apoi nu a mai vrut să le dea (sau când le-a dat a cerut muncitorilor să lucreze mai mult pentru acei bani).

Lucrurile s-au liniștit joi, dar presa a scris că mulți angajați care s-au dus la gară nu au putut să-și cumpere bilete de tren către casă.

Foxconn este cel mai mare producător mondial de electronice și principalul producător de telefoane iPhone. Reuters citează estimări Jefferies Research care indică faptul că în 2019 Foxconn producea 45% dintre toate iPhone-urile, în timp ce în 2021 ponderea a ajuns la 70%.

În cifre, estimările indică faptul că Foxconn ar fi produs 107 milioane de iPhone-uri în 2019 și 166 milioane în 2021. Pentru anul în curs estimările sunt că vor fi produse cel mult 150 milioane, iar totalul ar putea urca din nou peste 160 milioane de iPhone-uri în 2024. Vorbim însă despre estimări, fiindcă nici Apple, și nici Foxconn, nu comunică cifre.

Apple are planuri de a-și scădea dependența față de producția din China, însă NU este un drum care să poată fi parcurs rapid.

Surse: Reuters, CNN, BBC