Apple va începe în luna mai a anului 2023 să producă MacBook-uri și în Vietnam, țară unde din 2020 produce căștile AirPods, iar din 2022, tablete și ceasuri smart. Apple a fost nevoită să găsească mai repede noi țări unde să poată produce, după ce în China au fost probleme mari din cauza politicilor stricte legate de Covid 19 și a conflictului geopolitic cu SUA.

Logo AppleFoto: Pichaya Dutour, Dreamstime.com

Apple produce anual undeva pe la 20-24 de milioane de MacBook-uri în Chengdu și în Shanghai, dar compania lucrează încă de acum doi ani pentru a reuși să mute o parte din producție în Vietnam. Nu a reușit mai repede, din cauza complexității lanțului de furnizori.

Presa a scris că Foxconn, cel mai mare partener al Apple, va începe asamblarea de laptop-uri în volume mari în Vietnam, din luna mai 2023. Producția de test a început în 2022.

Toate marile companii americane de tehnologie au fost nevoite să găsească alternative la producția din China, iar asta din cauza politicilor legate de Covid 19. China a ținut cu putere de strategia „zero Covid” aproape trei ani, a fost haos în producție, iar renunțarea la măsurile stricte ar putea aduce noi probleme, și anume milioane de îmbolnăviri care vor afecta producția.

China a fost, pur și simplu, extrem de imprevizibilă. A contat mult și faptul că au devenit tot mai acute tensiunile geopolitice dintre China și SUA.

Ultimul trimestru din an este cel mai bun pentru Apple, iar livrările de MacBook-uri au trecut și de 7 milioane de unități în ultimele trei luni din 2021. Între 2014 și 2019, livrările nu depășeau 5,5 milioane unități în cel mai bun trimestru din an.

Diversificarea producției Apple se vede și în India, unde sunt produse telefoane iPhone.

Surse: Financial Times, Nikkei Asia

Sursa foto: Dreamstime.com