În lume s-au vândut anul trecut 200 de milioane de TV-uri din toate mărcile, iar Samsung are 31% din piață, în timp ce LG are 17%. Samsung a lansat la târgul CES Las Vegas televizoare din gamele Neo QLED, Micro LED și OLED, insistând pe upgrade-uri la capitolul imagine și pe diverse funcții care sunt posibile datorită progresului tehnologiilor de inteligență artificială.

Televizor SamsungFoto: Samsung

Samsung nu a lansat o tehnologie de TV-uri cu totul nouă în acest an, spre deosebire de anii trecuți, dar a anunțat îmbunătățiri la capitolul procesare imagine și funcții de AI la modelele din cele trei game: Neo QLED, MICRO LED și OLED.

Noutățile cuprind, printre altele, noi versiuni de diagonală, rată de refresh mai mare, integrare pentru mai multe dispozitive în întregul ecosistem și un nou mod AI de economisire a energiei.

Gama de televizoare Micro LED 2023 integrează noi modele, ce variază între 50 și 140 de inci. „Datorită structurii sale modulare, Micro LED-ul nu este limitat de formă și dimensiune, ceea ce îl face complet personalizabil pentru a se potrivi configurației dorite de un consumator”, spun cei de la Samsung.

La ediția CES Las Vegas din 2022, compania a prezentat televizoare Micro LED cu diagonale între 89 și 110 inci, și cu prețuri ce porneau de la 80.000 de dolari. Acum, apar și modele mai mici, dar și mai mari.

Micro LED se referă la o tehnologie nouă cu ecrane ce utilizează LED-uri auto-emisive anorganice, activate individual și cu dimensiuni micrometrice. Plusurile țin de culori, contrast și luminozitate, minusul ține de prețurile foarte mari.

Samsung a anunțat și că gama OLED 2023 este acum disponibilă în dimensiunile de 55, 65 inci și integrează și noile modele ultra-mari de 77 de inci.

Gama extinsă vine cu un refresh rate de 144Hz.

Gama Samsung Neo QLED integrează un panou de înaltă rezoluție și propriul algoritm Samsung care alimentează noul Auto HDR Remastering; „acesta utilizează tehnologia AI deep learning pentru a analiza și a aplica, în timp real, efecte HDR (High Dynamic Range) asupra conținutului Standard Dynamic Range (SDR) pentru fiecare scenă vizionată”, spune compania.

Ca parte a strategiei sale de mediu, Samsung a anunțat și un așa-numit „mod AI de economisire a energiei”. „Serviciul de energie SmartThings de pe televizoare ajută la reducerea amprentei de carbon prin modificări simple, cum ar fi schimbarea automată la modul de economisire a energiei pe anumite dispozitive atunci când nu sunt utilizate; iar cu ajutorul vizualizării hărții 3D, va fi mai ușor să obțineți o imagine de ansamblu a dispozitivelor conectate și să puneți în practică idei de economisire”, spune compania.