​WhatsApp a anunțat lansarea unei funcționalități care să le permită user-ilor să poată folosi aplicația și în țările unde aceasta este cenzurată sau unde accesul este blocat temporar sau pentru foarte mult timp. Iran și Siria se numără printre țările cu cele mai multe probleme.

WhatsAppFoto: Rui Matos, Dreamstime.com

WhatsApp, care este folosită de peste 2 miliarde de oameni pe plan mondial, este interzisă în câteva țări unde autoritățile blochează accesul la serverele sale, astfel că userii nu pot să trimită și să primească mesaje.

Compania a anunțat că, pentru a combate acest lucru, va lansa în câteva zile posibilitatea ca userii să aleagă manual un server proxy (server intermediar) care va trimite mai departe datele, către serverele companiei.

Aceste servere intermediare au adrese diferite de serverele convenționale ale companiei și sunt mai greu de identificat și de blocat de către autoritățile care aplică cenzura.

Cei de la companie spun că și prin aceste servere proxy, se va menține nivelul ridicat de confidențialitate a datelor. Criptarea „end-to-end” va fi valabilă și pentru mesajele trimise în acest mod.

Iran și Siria sunt țările care au aplicat cel mai agresiv blocaje userilor de internet, dar rău stau și state precum Myanmar și Etiopia.

India este țara cu cei mai mulți useri de WhatsApp, cam 500 de milioane, în Brazilia sunt peste 120 de milioane, iar în SUA, Indonezia, Rusia și Mexic sunt peste 50 milioane. Alte țări cu numere mari sunt Germania, Italia, Spania și Argentina.

Surse: BBC, bfmtv.com

Sursa foto: Dreamstime.com