​Numele de „scenă” Guccifer” este o combinație între Gucci și Lucifer, iar hackerul român care a făcut peste patru ani de închisoare este celebru pentru că a „spart” contul secret de e-mail al lui Hillary Clinton. Într-un interviu pentru The Intercept, românul revenit în țară a vorbit despre viața sa în România și despre cum privește acum infracțiunile comise în ultimii 10 an.

HackerFoto: P Boriboon, Dreamstime.com

Hackerul a revenit acasă, la Arad, după mai bine de opt ani și după ce a stat în închisoare patru ani și patru luni. El spune că este în perioada în care se reobișnuiește cu familia (soția și fiica) și încearcă să recupereze atâția ani pierduți. Soția este cea care susține familia, lucrând la o fabrică, iar el citește în timpul liber despre politica din SUA și scrie o carte despre viața lui. „Este precum o experiență extracorporală, ca și cum Guccifer este un alt om. Încerc să înțeleg ce făcea celălalt eu al meu acum zece ani”

El spune că „întregul proiect Guccifer” a fost un eșec, dar măcar numele a fost unul inspirat, mai ales că un hacker rus - devenit faimos - cu care el nu avea nicio legătură și-a luat numele „Guccifer 2.0”.

Întrebat dacă l-a supărat că un hacker rus i-a folosit pseudonimul, românul a spus că a aflat în închisoare despre asta și că s-a simțit mândru. „M-am simțit bine, fiindcă am fost singur în această luptă de zece ani”.

El a folosit de mai multe ori termenul „luptă”, referindu-se la o „cruciadă” pe care o ducea personal împotriva elitei americane pe care o percepea ca find extrem de coruptă ”Priviți ultimii 20 de ani din politica SUA. Sunt doar minciuni, nivelul a coborât mult. Știți ce spun? Pute”. Guccifer a explicat că, trăind în România și în comunism, privea SUA ca fiind o lumină, o țară model, însă venirea la puterea a lui George W. Bush a schimbat totul pentru el „Îți dai seama că totul este o miniciună”.

Hackerul Guccifer este cunoscut și pentru faptul că a spart contul de email al Corinei Crețu și a dezvăluit corespondența dintre ea și Colin Powell, fost secretar de stat în SUA.

Despre cele două închisori din Pennsylvania unde și-a executat condamnarea nu a spus foarte multe, dar a povestit că i s-a refuzat de câteva ori îngrijirea medicală și și-a pierdut câțiva dinți în acei ani de detenție.

El a spus că a făcut public faptul că Hillary Clinton avea un cont secret de e-mail și, deși a colaborat cu autoritățile, tot a făcut pușcărie, în condițiile în care mulți alți politicieni, pe care i-a acuzat de ipocrizie, se folosesc de e-mail-uri secrete.

Guccifer susține că în 2013 era la un pas de a sparge conturile lui Donald Trump și cercului de apropiați, inclusiv al fiicei Ivanka, dar computerul nu a mai funcționat.

El spune că, deși este greșit să citești e-mail-urile unei alte persoane, în cazul Clinton bănuia că se întâmplă „lucruri rele” și a trebuit să facă public ce găsise.

Tactica pe care a folosit-o: să „spargi” un e-mail, să iei cât mai multe fișiere personale de acolo, să le pui pe internet și să dai presei de scandal cele mai „siropoase” detalii este folosită în prezent de foarte mulți hackeri.

Cine este Guccifer

Marcel Lazăr are 51 de ani, era cunoscut și sub numele de „Micul fum” și fusese predat în noiembrie 2018 a fost predat autorităţilor judiciare americane, în vederea executării pedepsei de 52 de luni de închisoare, pronunţată de către un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstanţe agravante şi acces neautorizat la computer.

"Guccifer" a fost condamnat în 2016 la închisoare, de către un tribunal federal din oraşul Alexandria, după ce a pledat vinovat la două din cele nouă capete de acuzare, respectiv la acuzaţiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată. A fost extrădat, în primăvara lui 2016, din România în SUA, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare, şi a fost adus din nou în ţară în octombrie 2016 şi încarcerat iniţial la Rahova.

"Guccifer" a fost condamnat după ce s-a stabilit că a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de "Guccifer" se află George Maior şi Corina Creţu.

Rolul potenţial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în primăvara lui 2016 de către Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret.

Lazăr a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi vedete din SUA.

Sursa foto: Dreamstime.com