Apple este singurul gigant tech ce nu a anunțat disponibilizări de mii de oameni, iar aici sunt câțiva mulți factori care contează, unul fiind legat de faptul că Apple nu a angajat așa de mulți oameni în ultimii ani.

Logo AppleFoto: Hotnews

A fost bine în pandemie pentru companiile de tehnologie, business-ul a crescut și marile companii au angajat într-un ritm fără precedent. Din toamna lui 2019 până în cea a lui 2022 numărul de angajați Facebook s-a dublat: la Microsoft creșterea a fost de 53%, iar la Google a fost de 57%.

La Apple, creșterea efectivelor a fost de doar 20%, spre 164.000 de angajați, ceea ce explică mult din situația actuală: Apple a fost mult mai prudentă la angajări și nu s-a întins mai mult decât era nevoie, astfel că, acum, când au venit vremuri ceva mai grele, nu trebuie să renunțe la mulți angajați.

Estimările sunt că, de la început de 2022 până în prezent, companiile din tehnologie au anunțat că vor renunța, în total, la mai mult de 200.000 de oameni, dintre care 18.000 la Amazon, 12.000 la Google, 11.000 la Facebook și 10.000 la Microsoft.

La Apple, ultima rundă consistentă de concedieri a fost acum 26 de ani, 4.100 de oameni, când la conducere revenise Steve Jobs și compania era extrem de mică față de acum.

La Apple a contat nu doar faptul că a angajat mult mai puțin agresiv decât alte companii, ci și faptul că modelul de business a fost mai „rezistent” la criză, iar vânzările de iPhone au mers bine și au crescut cu aproape 10% în trimestrul iulie-septembrie.

Apple în general este mai prudentă decât alte companii tech mari, lansează mai puține produse, riscă ceva mai puțin și nu face achiziții de zeci de miliarde când este vorba de a cumpăra alte companii.

Probabil că rezultatele pentru octombrie - decembrie nu vor fi la fel de bune procentual, Apple având și probleme cu producția în China. Apple a înghețat angajările în unele divizii și, pe termen mediu, s-ar putea să facă și disponibilizări, însă probabil că nu într-un ritm alert și nu anunțând câteva mii o dată.

Surse: Wall Street Journal, AppleInsider