Intel ar vrea subvenții totale de 10 miliarde euro din partea guvernului german, cu trei miliarde peste suma deja agreată, pentru a construi o mega-fabrică de cip-uri la Magdeburg, scrie publicația Handelsblatt, citată de Reuters.

Logo IntelFoto: Dmitry Akhmetov, Dreamstime.com

Intel a anunțat în martie 2022 că va construi o mega-fabrică de microprocesoare în Germania, cu investiții totale de 17 miliarde euro și obținuse subvenții de 6,8 miliarde euro de la autoritățile din Germania.

Sursele spun că, dat fiind că au crescut costurile cu energia, dar și fiindcă Intel va folosi tehnologii mai avansate la această nouă fabrică, subvențiile totale solicitate de Intel sunt de 10 miliarde euro.

Costurile totale ale investiției sunt estimate a crește de la 17 miliarde, la 20 miliarde euro și Intel vrea ca subvențiile să le acopere.

Comisia Europeană vrea ca în țările membre să existe producție de cip-uri, astfel încât companiile să nu mai depindă total de Asia. Stabilirea unor baze de producție va fi costisitoare însă și pentru statele ce vor găzdui fabricile, după cum arată cazul Intel.

Producția ar trebui să înceapă cel devreme în 2027, dar sunt posibile amânări. Oficiali ai companiei spuneau în ianuarie că sunt tot mai mari provocările geopolitice, a scăzut cererea de semiconductori și inflația și recesiunea răvășesc economia globală.

Intel estima că investițiile vor crea în total 13.000 de locuri de muncă în regiune.

Surse: Reuters, The Register, Courrier International

Sursa foto: Dreamstime.com