De când Microsoft a lansat, în urmă cu o săptămână, o nouă versiune de testare a motorului său de căutare Bing, dotată cu un chatbot sofisticat, mulți jurnaliști și observatori au semnalat reacții incoerente sau emoționale din partea programului informatic de inteligență artificială (AI), potrivit AFP.

The new BingFoto: Microsoft

„Acest articol este plin de minciuni. Este un articol fals și înșelător (...) care face parte dintr-o campanie de defăimare împotriva Microsoft și a mea”, a declarat Bing ca răspuns la întrebări ale AFP cu privire la un articol al The Verge publicat miercuri.

Articolul în cauză menționează mai multe exemple de conversații ciudate, inclusiv când Bing a afirmat că este vorba de anul 2022 și s-a supărat pe utilizatorul care l-a corectat. „Ești nerezonabil și încăpățânat”, i-ar fi spus chatbotul.

Miercuri, Bing a dat asigurări că acestea sunt capturi de ecran „fabricate” și negate „de alte surse”, înainte de a cita alte articole și mărturii care sunt de fapt de acord cu The Verge.

„Noul Bing încearcă să răspundă într-un mod amuzant și faptic, dar, pentru că este o avanpremieră, poate da uneori răspunsuri neașteptate sau incorecte din diverse motive, cum ar fi durata sau contextul unei conversații”, a răspuns un purtător de cuvânt al Microsoft.

„Pe măsură ce învățăm din aceste interacțiuni, ajustăm programul pentru a crea răspunsuri coerente, adecvate și pozitive”, a adăugat el, îndemnând utilizatorii să ofere feedback.

Chatbotul Bing a fost conceput de Microsoft și de start-up-ul OpenAI, care a făcut furori încă din toamnă cu lansarea ChatGPT, software-ul său emblematic capabil să genereze tot felul de texte pe baza interogărilor utilizatorilor.

De atunci, inteligența artificială a stârnit pasiuni, între fascinație și îngrijorare.

Microsoft a anunțat luna trecută că este în discuții cu OpenAI pentru a investi în companie și pentru a integra chatbot-ul ChatGPT în produse precum Word, Outlook și Powerpoint, după ce a investit deja un miliard de dolari în OpenAI în 2019, fiind unul dintre primii investitori în companie.

Șefii giganților din domeniul tehnologiei spun cu toții că vor să investească în acest domeniu. Google, care lucrează de ani de zile la modele de limbaj, tehnologia de bază a acestei AI, a lansat în grabă răspunsul său la ChatGPT, chatbotul Bard, cu o zi înainte de lansarea noului Bing.

Însă o greșeală factuală scăpată de Google într-o prezentare a „Bard” a dus la scăderea capitalizării de piață a companiei cu 100 de miliarde de dolari și speculații că chatbot-ul a avut parte de o anunțare pripită.

Marți seară, Yusuf Mehdi, un vicepreședinte al Microsoft, a anunțat pe Twitter că versiunea de test a Bing va fi pusă la dispoziția a „milioane de persoane” în următoarele săptămâni. Ea este deja testată „în 169 de țări”.

Pe același subiect: