​Samsung a anunțat un plan de investiții de 230 miliarde dolari pentru cinci uzine de procesoare care vor fi deschise în Coreea de Sud, în următorii 20 de ani. Țara asiatică are un program prin care oferă subvenții generoase și scutiri de taxe companiilor care deschid fabrici de cip-uri.

SamsungFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Samsung este cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, televizoare și cip-uri de memorie. Compania a promis deschiderea a cinci uzine noi de procesoare, fiind stimulată și de un program guvernamental de la Seul, autoritățile sperând să atragă investiții de peste 450 miliarde dolari pentru producerea de procesoare în țară.

De acest program vor mai beneficia și alte companii mari, cum ar fi SK Hynix. Vor fi subvenții, dar și scutiri de taxe. Scopul este să crească producția de componente high-tech cât de mult posibil.

Contează tot mai mult ca procesoarele să fie produse în afara Chinei, astfel că mai multe companii au anunțat investiții în Coreea de Sud, SUA și Europa de Vest. Tensiunile dintre SUA și China au dus la probleme cu aprovizionarea și la interdicții legate de unde pot ajunge procesoarele fabricate în China. Și SUA a impus interdicții companiilor care exportă tehnologie în China.

Fabricile de procesoare reprezintă printre cele mai mari investiții ce pot fi făcute. Spre exemplu, costul estimat al fabricii pe care Samsung o va deschide în Texas a urcat de la 17 miliarde, la 25 miliarde dolari. Costurile au crescut din cauza inflației, dar și fiindcă s-a mărit prețul materialelor de construcții.

Surse: BBC, Reuters