​Joi, în Congresul SUA va fi audiat șeful TikTok, iar întrebările vor fi legate mai ales de China și strânsele legături pe care rețeaua le are cu țara. Shou Chew este născut în 1983, a trecut de încercări grele în armată, a fost și bancher, dar și om important în industria smartphone-urilor, Chew este singaporez și conduce TikTok de mai puțin de doi ani.

Protest de sustinere pentru TikTok la WashingtonFoto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Shou Chew are 40 de ani, s-a născut în Singapore și locuiește acolo. A absolvit University College London și are un master la Harvard Business School.

A avut și are legături și cu mediul de afaceri occidental, dar și cu cel chinez, ceea ce l-a ajutat mult să cunoască și să se descurce cu oameni din culturi diferite.

Și avea nevoie de multă experiență, deoarece TikTok este o companie atipică, fiindcă este singura rețea socială cu mai mult de un miliard de useri care nu a fost creată în America, ci în China. De aici vin și multele probleme pe care TikTok încearcă să le depășească, fiindcă teama în SUA este că guvernul chinez poate spiona și manipula publicul american prin intermediul aplicației.

Familia șefului TikTok are origini chineze, iar tatăl său a lucrat în construcții, în timp ce mama a fost contabilă. Familia nu era bogată, dar Chew a obținut note foarte mari la un examen național la 12 ani, ceea ce i-a permis să intre la o școală de elită.

El a făcut timp de doi ani și jumătate serviciul militar, care era obligatoriu în Singapore, și a făcut atunci față unor încercări grele, cum ar fi să reziste cinci zile în jungla din Brunei, ca parte a unui curs de supraviețuire. A mers atunci mai mult de 80 km pe trasee grele, dar încercarea în fața căreia este acum pare să fie și mai grea, pentru că nu depinde doar de el.

A lucrat la fonduri de investiții, dar a fost și bancher la Goldman Sachs, timp de doi ani.

A avut un rol important în creșterea producătorului de smartphone-uri Xiaomi, unde a fost director financiar.

Din martie 2021 lucrează la ByteDance, unde a fost primul director financiar al grupului media din care face parte TikTok. Două luni mai târziu era numit CEO al TikTok, înlocuindu-l pe Kevin Mayer, un fost director important la Disney. Mayer a fost șef la TikTok pentru numai trei luni, într-o perioadă când Trump voia să interzică TikTok în SUA:

Shou Chew apare rar în public, directorul operațional Vanessa Pappas fiind persoana care apare cel mai des și care a mai fost în Congresul SUA.

Într-un profil publicat de New York Times în septembrie anul trecut se lasă de înțeles că Chew are puțină putere în luarea deciziilor și se spunea că atotputernic este Zhang Yiming, fondator al grupului ByteDance.

Surse: BBC, Wall Street Jouranl New York Times