Telefoanele pliable costă în general peste 1.000 de euro, dar tot mai mulți oameni le consideră interesante și volumele de vânzări vor crește puternic, pe o piață totală a smartphone-urilor care este pe minus. Samsung este, de departe, principalul jucător. Chiar și așa, ele vor rămâne de nișă cel puțin pentru următorii ani.

Telefon pliabil SamsungFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Datele IDC arată că, anul trecut, vânzările mondiale de telefoane pliabile au crescut cu 75%, până la 14,2 milioane unități, iar în acest an estimarea este că se va ajunge la 21 de milioane de unități.

IDC prognozează că piața totală va ajunge la 48 de milioane de „foldables” în 2027, pentru că vor scădea prețurile medii, vor apărea multe modele și clienții vor avea încredere că aceste telefoane pot rezista ani buni, la zeci de mii de plieri și deplieri.

Prețul mediu de vânzare a scăzut cu 10% în 2022 și va scădea cu 7% în acest an.

Per total, pliabilele sunt însă o mică părticică a pieței totale: 1,2% anul trecut, dintr-o piață totală a smartphone-urilor de 1,19 miliarde unități. Pentru 2027, cota totală a pliabilelor este estimată să ajungă la 3,5% din piața totală a smartphone-urilor, pentru care se estimează o creștere, la peste 1,35 miliarde unități.