Orice smartphone poate fi spionat fără a fi nevoie să se instaleze un software terț, a avertizat fondatorul start-up-ului Dust Mobile la Forumul Internațional de Securitate Cibernetică (FIC) de la Lille, unde a primit marele premiu al juriului, potrivit AFP.

Smartphone-uri si tableteFoto: Georgejmclittle, Dreamstime.com

„Pentru 500 de dolari pe lună pe dark net, doar știindu-vă numărul, un hacker poate, de la distanță și fără știrea dumneavoastră, să vă localizeze telefonul, să vă intercepteze și să vă asculte apelurile și SMS-urile și MMS-urile, să vi le trimită înapoi modificate sau să trimită sau să sune ca și cum ați fi dumneavoastră”, a explicat Jean-Michel Henrard pentru AFP.

Prin urmare, compania sa a dezvoltat un sistem de protecție împotriva acestui risc de piraterie informatică puțin cunoscut, în cadrul căruia hackerii folosesc, printre altele, deficiențe de securitate ale cartelelor SIM sau ale sistemelor care permit comunicarea între două persoane care nu au același operator.

Aceste defecte sunt la fel de vechi ca și rețelele în sine.

„Aceste protocoale de comunicare între operatori au fost concepute inițial fără protecție, deoarece doar operatorii aveau acces la ele. Acum, potențial oricine le poate accesa. Deci hackerii pot lansa comenzi de atac, trebuie doar să aibă numărul tău”, a declarat Henrard, fost angajat al Fujitsu Telecom, Airbus Defence și Thales.

Soluție eficientă, dar nu pentru persoane fizice

Dust Mobile, un operator de apărare cibernetică mobilă, comercializează din 2020 o cartelă SIM firewall: utilizatorul este alertat de în cazul unui atac și poate astfel să le blocheze.

Acesta se adresează doar companiilor și serviciilor de stat, „pentru a evita să-i protejăm pe cei care nu ar trebui să fie protejați”, a declarat directorul.

De asemenea, detectează atacurile de tip „IMSI-Catcher”, un modus operandi mai cunoscut, utilizat în special de serviciile de informații. Acesta permite interceptarea datelor sau a conversațiilor prin simularea unei antene de rețea.

Cu toate acestea, sistemul Dust Mobile nu se referă la aplicațiile de mesagerie pe internet.

Aceste defecte, care au fost deja raportate de Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică și de gruparea globală de operatori GSMA, afectează toți operatorii, inclusiv 5G, deși unii au pus în aplicare protecții mai solide, a precizat Henrard.

Piratarea telefoanelor a devenit din ce în ce mai sofisticată, cu software care se instalează discret pe un telefon și îi spionează conținutul. Unul dintre cele mai cunoscute, Pegasus, a vizat recent lideri mondiali, magistrați, artiști sau sportivi. (foto: Georgejmclittle, Dreamstime.com)