Miliardarul Elon Musk vrea să lanseze un start-up de inteligenţă artificială care va rivaliza cu OpenAI, producătorul ChatGPT, a relatat vineri Financial Times, citând persoane familiare cu planurile sale, relatează Reuters și news.ro.

Elon MuskFoto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Proprietarul Twitter a format o echipă de cercetători şi ingineri AI, potrivit FT, şi este, de asemenea, în discuţii cu unii investitori ai SpaceX şi Tesla despre investiţii în noua sa afacere.

Planul lui Musk în acest sens vine la câteva săptămâni după ce miliardul și un grup de experți în inteligență artificială și manageri din industrie au cerut, într-o scrisoare deschisă, o pauză de șase luni în antrenarea unor sisteme mai puternice decât modelul GPT-4 recent lansat de OpenAI din cauza unor potențiale riscuri pentru societate și umanitate, notează Reuters.

„Sistemele de inteligență artificială cu inteligență uman-competitivă pot prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate, după cum arată ample cercetări și după cum recunosc laboratoarele de vârf de inteligență artificială”, au argumentat semnatarii.

Companiile de tehnologie, de la Microsoft la Alphabet, compania mamă a Google, fac eforturi pentru a include Generative AI, tehnologia din spatele chatbotului de succs ChatGPT, în ofertele lor.

Cu toate acestea, ChatGPT se confruntă şi cu respingere, deoarece autorităţile de reglementare solicită reguli bine definite înainte de adoptarea sa în masă.

Italia a interzis ChatGPT din cauza problemelor legate de confidenţialitate, în timp ce un organism european de supraveghere a confidenţialităţii a creat un grup operativ, într-un prim pas către o politică comună pentru AI.

X.AI Corp, înregistrată în Nevada

Musk şi-a asigurat de la Nvidia mii de unităţi de procesare grafică, sisteme care alimentează calculul necesar pentru sarcini intensive, cum ar fi AI şi grafică de vârf.

Acţiunile companiei producătoare de cipuri, care a refuzat să comenteze pe această temă, au crescut vineri în urma acestei informaţii.

Musk a înregistrat luna trecută o firmă numită X.AI Corp, în Nevada, potrivit unei declaraţii depuse în acest stat.

Firma îl listează pe Musk ca director unic şi pe Jared Birchall, directorul general al biroului de familie al lui Musk, ca secretar.

Nu era clar dacă firma are legătură cu iniţiativele lui Musk în domeniul AI, anunţate de miliardarul american.

Musk nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Musk este unul dintre co-fondatorii OpenAI, care a început ca organizaţie non-profit în 2015. El a demisionat din consiliul companiei în 2018.