​Meta Platforms va începe miercuri noi runde de concedieri, ca parte a unui plan amplu de reducere a cheltuielilor prin renunțarea la 10.000 de angajați de la Facebook, Instagram și Whatsapp. Vor fi vizați și ingineri care dezvoltă diverse produse și care aveau printre cele mai sigure și mai bine plătite job-uri din IT.

Facebook - MetaFoto: B R Hofmann, Dreamstime.com

Meta a renunțat la 11.000 de angajați în ultimele luni și va mai renunța la alți 10.000 în câteva runde care vor continua și pe parcursul lunii mai. Presa americană a scris că în interiorul companiei sunt tot mai mulți angajați dezamăgiți de direcția în care o ia compania și, mai ales, de insistența pe conceptul de metavers.

Publicațiile americane au scris că mulți angajați de la Meta își caută de lucru în altă parte, fără a mai aștepta să vadă dacă vor fi incluși în rundele de reduceri.

Vor fi afectate toate diviziile Meta: Facebook, WhatsApp, Messenger, Instagram și Reality Labs și - față de alte runde - pe listă vor fi și printre cei mai buni ingineri care lucrează la dezvoltarea de diverse produse. Acești ingineri sunt printre cei mai bine plătiți din IT-ul mondial, au salarii de zeci de mii de dolari pe lună, aveau foarte mare autonomie legată de proiectele la care lucrau și job-urile păreau super-sigure.

Vor fi concedieri și la resurse umane și vor fi eliminate „straturi” de management, pentru a simplifica structura de funcționare a companiilor.

Meta are o capitalizare de piață de 550 miliarde dolari, cu câteva sute de miliarde mai puțin decât în perioada de maxim, din vara lui 2021. În noiembrie 2022 Meta a ajuns cel mai jos, la sub 250 miliarde dolari

Mark Zuckerberg a spus că 2023 trebuie să fie un „an al eficienței.

Meta avea 86.000 de angajați la final de 2022.

Surse: Washington Post, Bloomberg