Autoritatea britanică din domeniul concurenței blochează propusa tranzacție prin care Microsoft vrea să preia compania Activision Blizzard, pentru 69 miliarde dolari. Tranzacția a stârnit îngrijorări și în UE și în SUA și cele întâmplate arată că guvernele se opun tot mai mult marilor tranzacții din tehnologie.

MicrosoftFoto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Anul trecut se anunța faptul că Microsoft vrea să plătească 69 miliarde dolari pentru a prelua unul dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri din lume, Activision Blizzard.

Evident că autoritățile din domeniul concurenței, atât în SUA, cât și în Europa, au deschis investigații pentru a vedea care sunt efectele asupra pieței. Concluziile nu au fost pe placul celor două companii.

Autoritatea britanică Competition and Markets Authority a motivat blocarea prin faptul că nu au fost înlăturate îngrijorările legate de cum va schimba tranzacția domeniul jocurilor în cloud.

Autoritatea C.M.A spune că Microsoft are deja o poziție de forță în piață și are un mare avantaj care ar putea însemna că noii competitori ce apar ar putea fi afectați.

Microsoft s-a declarat dezamăgită de decizie, spunând că a fost greșit înțeles modul în care tehnologia de cloud funcționează și autoritatea nu a înțeles piața jocurilor on-line.

Opoziția a fost exprimată în ultimul an în Europa, dar și în SUA, unde o blocare este posibilă din partea autorității FTC. Dintre companiile mari, Sony se opune cel mai vocal.

Teama este că Microsoft va avea control total asupra unor jocuri celebre precum Call of Duty și că prezența acestor jocuri pe unele platforme va fi interzisă.

Surse: New York Times, CNBC