​Producătorul de procesoare Nvdia se apropie de pragul de 1.000 de miliarde dolari capitalizare, după ce într-o singură zi acțiunile au crescut cu 24%, datorită cererii de cip-uri puternice pentru modele de inteligență artificială. Cum a ajuns Nvidia să stârnească...invidia concurenților.

NvidiaFoto: Shutterstock

Nvidia este cunoscută pentru procesoarele grafice și a fost înființată în 1993. Compania a tot crescut, iar ultimii ani, deși au adus și scăderi temporare, au fost cei mai buni din istoria sa.

Nvidia a ajuns să valoreze pe bursă de zece ori mai mult decât acum trei ani și jumătate, iar capitalizarea de piață a ajuns la un record de 939 miliarde dolari.

Nvidia a crescut pentru că cip-urile sale sunt folosite pentru a rula și antrena algoritmii folosiți pentru crearea diverselor aplicații și modele de AI. Nvidia este mult în fața concurenților săi la acest capitol, iar vânzările acestor procesoare au crescut dincolo de orice așteptări.

Cresc puternic și vânzările pentru procesoare de ultimă generație, destinate centrelor de date.

Nvidia a început investițiile în procesoare destinate activităților de Ai încă de acum câțiva ani, dar emulația stârnită de succesul ChatGPT a dus la o creștere excepțională a vânzărilor, mai ales că sunt cip-uri cu suficient de multă memorie, încât modelele de limbaj de AI să poată fi „antrenate” eficient și rapid. Cum aceste procesoare nu sunt deloc ieftine, cifra de afaceri a companiei a mers bine.

Pentru trimetrul curent, estimarea este că vânzările vor ajunge la 11 miliarde dolari, cu 50% peste cât estimau analiștii.

Până în 2018, Nvidia nu a depășit niciodată 170 miliarde dolari capitalizare, iar la început de 2019 a scăzut la sub 100 miliarde dolari. În toamna lui 2020 a trecut, în premieră, de pragul de 300 mld dolari capitalizare, iar în noiembrie 2021 a atins 821 miliarde.

A scăzut sub 300 miliarde dolari în toamna lui 2022, dar de atunci a mers foarte bine, ajungând la 940 miliarde dolari.

Cele mai valoroase companii, de peste 1.000 miliarde dolari, sunt Apple, Google, Microsoft, Amazon și Saudi Aramco.

Aproape de ele a ajuns Nvidia, dar peste Tesla Motors (580 mld dolari) și Meta (647 mld dolari).

Nvidia are 26.000 de angajați, dublu față de începutul lui 2020.

Surse: Washington Post, Reuters, New york Times