Mai mulţi directori ai unor companii care dezvoltă inteligenţă artificială (AI), printre care şi Sam Altman, CEO al OpenAI, s-au alăturat marţi unor experţi şi profesori din domeniu pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la "creşterea riscului de dispariţie (a omenirii n.r.) din cauza AI", solicitându-le factorilor de decizie politică să ia în serios această ameninţare şi să o considere la fel de gravă cum este ameninţarea unui război nuclear sau a unei pandemii, transmite Reuters.

Inteligența artificialăFoto: Sleepyfellow / Alamy / Profimedia Images

„Diminuarea riscului de dispariţie din cauza AI trebuie să reprezinte o prioritate globală, la fel ca alte riscuri grave pentru întreaga societate umană, aşa cum sunt pandemiile sau războiul nuclear", conform celor 350 de semnatari ai unei scrisori deschise publicate de organizaţia nonprofit Center for AI Safety (CAIS).

Alături de Altman, această scrisoare a fost semnată şi de directorii companiilor AI DeepMind şi Anthropic, precum şi de directori din cadrul Microsoft şi Google. De asemenea, pe lista de semnături se află şi Geoffrey Hinton şi Yoshua Bengio - doi dintre aşa-numiţii „naşi ai inteligenţie artificiale", care au primit premiul Turing în 2018 pentru activitatea lor în domeniu, dar şi numeroşi profesori de la universităţi precum Harvard sau Tsinghua, din China.

În cadrul unui comunicat al organizaţiei CAIS este invocat cazul companiei Meta, unde lucrează cel de-al treilea „naş" al inteligenţei artificiale, Yann LeCun. Niciun reprezentant al acestei companii nu a dorit să semneze scrisoarea deschisă.

Scrisoarea a coincis cu reuniunea Consiliului pentru Comerţ şi Tehnologie SUA-UE din Suedia, unde politicienii sunt aşteptaţi să vorbească despre reglementarea AI.

Elon Musk şi un grup de experţi în AI şi directori din industrie au fost primii care au citat potenţiale riscuri pentru societate, în aprilie.

Evoluţiile recente în domeniul inteligenţei artificiale au creat instrumente despre care susţinătorii spun că pot fi folosite în aplicaţii, de la diagnosticare medicală până la scrierea de documente juridice, dar acest lucru a stârnit temeri că tehnologia ar putea duce la încălcări ale confidenţialităţii, campanii de dezinformare a puterii şi să ducă la probleme cu ”maşinile inteligente”.

Pionierul AI Hinton a declarat anterior pentru Reuters că AI ar putea reprezenta o ameninţare ”mai urgentă” pentru umanitate decât schimbările climatice.

Săptămâna trecută, CEO-ul OpenAI, Sam Altman, s-a referit la UE AI, primele eforturi de a crea un regulament pentru AI, ca fiind supra-reglementare şi a ameninţat că va părăsi Europa. El şi-a inversat atitudinea în câteva zile, după criticile politicienilor.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni cu Altman joi.