​Marți s-a anunțat că gigantul taiwanez TSMC și alte trei companii foarte mari vor investi peste 10 miliarde euro într-o uzină de microprocesoare în Germania. Anunțul este important din punct de vedere economic, dar și simbolic. Silicon Saxony este numită de unii regiunea unde tot mai multe uzine high-tech se vor construi. „Chip, chip hurra!”, a titrat cu bucurie pe prima pagină ziarul Bild Zeitung.

Un sediu al TSMCFoto: Shutterstock

Strategia Germaniei de a reduce riscurile costă miliarde de euro în subvenții

Marți s-a anunțat că gigantul taiwanez cotat numărul unu în lume la producția de microprocesoare, TSMC, va începe să construiască la Dresda (capitala land-ului Saxonia, Sachsen) o nouă fabrică de cipuri, împreună cu Bosch, Infineon și NXP.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că investiția va aduce o contribuție substanțială la oferta Germaniei de semiconductori.

Bosch, Infineon și NXP dețin fiecare 10% din joint venture, cu TSMC deținând 70 %. Potrivit anunțului citat de Tagesschau.de, vor fi create în jur de 2.000 de locuri de muncă.

Pornirea lucrărilor este planificată pentru a doua jumătate a anului 2024, iar începutul producției, pentru 2027.

O parte dintre costurile de investiție vor fi acoperite de contribuabilii din Germania, deoarece înțelegerea include un pachet de subvenții guvernamentale, așa cum se obișnuiește la nivel internațional.

TSMC își face o primă uzină europeană

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), care a fost fondată în 1987, vrea să investească aproximativ patru miliarde euro în filiala care urmează să construiască fabrica în Germania. Pentru TSMC, subvențiile vin la momentul potrivit, într-un punct critic al derulării afacerilor sale.

TSMC se așteaptă ca investiția totală să depășească zece miliarde de euro. Valoarea finală a investiției va fi decisă atunci când va fi clară finanțarea de la statul german. Potrivit Handelsblatt, guvernul federal a promis că va sprijini construcția fabricii cu cinci miliarde de euro. Comisia Europeană trebuie să ia decizia finală cu privire la finanțare.

Și nu este singura subvenție importantă de acest gen. Guvernul federal sprijină investițiile în fabricile de semiconductori cu sume de ordinul miliardelor. Cu un volum total de investiții de 30 de miliarde euro pentru o nouă locație, Intel (la Magdeburg) urmează să primească aproape zece miliarde de la stat.

În luna mai, grupul german Infineon a început la Dresda construirea unei fabrici de cipuri, în valoare de cinci miliarde de euro. Infineon urmărește o finanțare guvernamentală de un miliard de euro pentru extinderea producției de acolo. Bosch și compania americană Globalfoundries au, de asemenea, fabrici mari în Dresda.

Motiv de mândrie pentru politicienii germani

Ministrul Federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi), a salutat decizia TSMC. Construcția uzinei va aduce o contribuție substanțială la aprovizionarea Germaniei și a Europei cu cipuri semiconductoare, a explicat el. Decizia de investiție arată că Germania este o locație atractivă și competitivă - mai ales când vine vorba de tehnologii-cheie, precum microelectronica. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare, de exemplu se lucrează pentru accelerarea proceselor de aprobare și reducerea birocrației.

„Producția internă robustă, de semiconductori, este de o importanță deosebită pentru competitivitatea noastră globală, deoarece semiconductorii ne mențin lumea în funcțiune și fac posibilă, în primul rând, transformarea către neutralitatea climatică”, spune Habeck.

„Fără ei, niciun computer nu funcționează, nicio mașină, nici vântul și nici sistemele solare nu pot produce energie.”

Proiectul asigură locuri de muncă calificate și valoare adăugată în Germania. „În același timp, multe companii de-a lungul lanțului valoric și industriile utilizatoare, de la companii mari până la cele mijlocii, beneficiază de o investiție de această amploare”.

Guvernul Saxoniei salută „veștile bune”

După anunțul TSMC, guvernul Saxoniei a apreciat „veștile bune”. Împreună cu decizia Intel în favoarea Magdeburgului și extinderea Infineon la Dresda, acest acord va da un impuls uriaș dezvoltării regionale în Germania Centrală, a explicat ministrul dezvoltării regionale al Saxoniei, Thomas Schmidt.

Potrivit politicianului CDU, întreaga economie europeană va beneficia. Europa trebuie să devină mai puțin dependentă de furnizorii din Asia.

Reducerea dependenței de China este esențială

Nu este deloc surprinzător faptul că așa-numitului de-risking - și anume reducerea la minimum a dependențelor periculoase - i se acordă o atenție specială. Compania TSMC produce microcipuri minuscule din materiale semiconductoare precum siliciul, care sunt folosite în numeroase produse de zi cu zi, cum ar fi telefoanele mobile, computerele și mașinile. Apple le folosește pentru iPhone-urile sale, de exemplu, Sony le integrează în camerele video, iar marile companii auto, precum Tesla și VW, le instalează în vehiculele lor.

Grupul taiwanez, care este una dintre cele mai mari companii tehnologice din lume, potrivit clasamentului Forbes, a avut o cotă de piață de aproape 60% în trimestrul al patrulea din 2022 și furnizează peste 500 de clienți în întreaga lume.

Grupul TSMC a dezvoltat aproape 300 de procese de producție diferite pentru cele peste 12.000 de produse pe care le fabrică. Nu există prea multă concurență pentru grup, a cărui cotă de piață este de peste două ori mai mare decât cea a numărului doi, grupul sud-coreean Samsung.

Cipurile sunt fabricate în principal în Taiwan. Cu câteva excepții, TSMC are toate fabricile sale pe insula asiatică, precum și aproape toate centrele sale de cercetare - în afară de câteva parteneriate pe care grupul le operează cu universități americane. De acolo, semiconductorii, care au devenit indispensabili pentru viața de zi cu zi a multor oameni, sunt expediați în toată lumea, de exemplu către Apple, cel mai mare client.

Această proximitate a unităților de producție de China continentală este o preocupare în Occident, având în vedere tensiunile în curs, din strâmtoarea Taiwan, dintre China continentală și insula Taiwan.

Conducerea comunistă a Chinei sub președintele Xi Jinping consideră Taiwanul democratic ca parte a Republicii Populare Chineze și a amenințat că nu ar fi exclus să o cucerească. Dacă conflictul ar escalada militar, ar putea opri lanțurile globale de aprovizionare și, odată cu ele, toată producția care folosește microcipuri.

La momentul potrivit

Deși este probabil ca grupul să beneficieze pe termen lung de tendința către inteligența artificială în sistemele de voce, precum ChatGPT, TSMC a suferit recent de pe urma scăderii economice în câteva țări: vânzările sale s-au diminuat în al doilea trimestru cu 13,7%, comparativ cu anul precedent, la 15,68 miliarde dolari.

„Afacerea noastră din al doilea trimestru a fost afectată de condițiile economice globale generale, care au diminuat cererea pieței finale și au condus la ajustări continue ale stocurilor clienților”, a declarat Wendell Huang, directorul financiar al TSMC, citat în presa germană.

Slăbirea economiei chineze joacă și ea un rol decisiv. Deoarece redresarea economiei chineze după pandemia de Covid-19 este mai timidă decât se aștepta, rezultatul este că clienții TSMC stau pe depozite pline, iar producătorul poate vinde mai puțin.

Prin urmare, viitoarea extindere a producției companiei în Europa și, prezumtiv, în SUA, mai ales cu generoase subvenții de stat, nu poate decât să contracareze reculul din prezent.