Compania americana Voltaic Systems va lansa o geanta cu panouri solare care pot incarca un laptop dupa opt - zece ore de expunere la soare. Produsul va fi lansat luna viitoare in SUA la un pret de aproximativ 600 de dolari, scrie Computerworld.

Geanta numita Generator a fost prezentata in ianuarie la targul de electronice CES din Las Vegas. Generator are pe partea frontala un panou solar ce poate inmagazina energie pe care o livreaza unei baterii speciale din interiorul gentii. Dupa opt - zece ore de expunere la soare un laptop este incarcat complet, spune producatorul.

"E destinata celor care calatoresc mult si foarte utila oamenilor de afaceri (...) E ideala pentru cei care sunt mereu pe drumuri si nu au o priza la indemana", declara Julie Wineinger, purtator de cuvant la compania Voltaic.

Geanta, fabricata dintr-un material obtinut prin reciclarea unor PET-uri are in total doua kilograme si este gandita a fi rezistenta la umezeala. Ea poate fi folosita si pentru incarcarea unor dispozitive mai mici, cum ar fi telefoanele mobile, camerele digitale, PDA-urile sau GPS-urile.

Voltaic Systems comercializeaza o gama de rucsacuri cu panouri solare care pot incarca dispozitive electronice mici. cel mai ieftin costa 199 de dolari si poate incarca un telefon mobil dupa patru - sase ore de expunere la soare. Generator este insa primul produs care poate incarca si laptop-uri.