Mai multe agenţii chineze şi companii susţinute de stat din toată ţara au cerut personalului să nu aducă la lucru iPhone-urile Apple şi alte dispozitive străine, relatează agenția Bloomberg, citând persoane familiare cu problema, transmit Reuters și News.ro.

Un iPhone pus pe harta ChineiFoto: Michael Austen / Alamy / Profimedia Images

De peste un deceniu, China a încercat să reducă dependenţa de tehnologiile străine, solicitând firmelor afiliate la stat, cum ar fi băncile, să treacă la software-ul local şi promovând producţia autohtonă de cipuri semiconductoare.

Mai multe firme de stat şi departamente guvernamentale din cel puţin opt provincii au instruit angajaţii în ultima lună sau două să înceapă să folosească mărci locale, se arată în articolul publicat de Bloomberg.

Apple nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a Reuters.

În decembrie, firmele şi agenţiile mai mici din oraşele de nivel inferior din provincii precum Zhejiang, Shandong, Liaoning şi Hebei, care găzduieşte cea mai mare fabrică de iPhone din lume, au emis propriile directive verbale, a scris Bloomberg.

Reuters a scris în septembrie că personalului din cel puţin trei ministere şi organisme guvernamentale i s-a cerut să nu folosească iPhone-uri la locul de muncă.