Microsoft a castigat o batalie prin care un format cheie pentru documente a fost adoptat ca standard international, decizie care ii sporeste companiei sansele sa obtina contracte guvernamentale si da o lovitura serioasa formatului rival, scrie Reuters.

OpenDoc Society, care sustinea ca formatul rival Open XML (OOXML) al Microsoft e insuficient dezvoltat pentru a deveni standard, a scris pe site-ul sau ca Microsoft a castigat lupta.

Microsoft a salutat decizia, care a fost aflata cu o zi inainte de comunicarea pe care urmeaza sa o faca azi Organizatia Internationala pentru Standardizare.

Suporterii formatului rival Open Document (ODF) care este deja recunoscut de OIS spun ca adoptarea unor standarde multiple face inutila chiar existenta standardelor si considera ca decizia va face ca Microsoft sa-si creasca influenta in randul utilizatorilor de PC-uri.

"Open XML se alatura PDF, HTML sau ODF in randul formatelor de documente. Cred ca va fi mai usor pentru guverne sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a alege", a spus Tim Robertson, seful de interoperabilitate si standarde la Microsoft.

"Controlul specificatiilor se muta acum in mainile comunitatii globale. Va fi unul dintre cele mai importante, daca nu chiar cel mai important format al documentelor in anii ce vin", a mai spus el.

James Love, director la Knowledge Economy International, sustinator al accesului echitabil la informatie, e dezamagit de decizie. "Controlul Microsoft asupra formatului documentelor a distrus competitia pe segmentul desktop, iar lupta pentru DOXML e una pentru viitorul concurentei si inovatiei", a spus el.

Microsoft a pierdut la votul din septembrie asupra standardului sau, insa acum o luna o rezolutie preciza ca va exista o a doua runda de vot. La votarea incheiata pe 29 martie, Microsoft a primit aprobarea a 86% dintre filialele nationale ale OIS.

Printre cei care au votat pentru OOXML se numara SUA, Marea Britanie, Germania si Japonia, iar printre oponenti au fost China, India si Rusia.

Formatul Microsoft este utilizat in suita Office 2007 (Word, Excel, PowerPoint), in timp ce formatul rival Open Document e sustinut de IBM si de comunitatea suporterilor softurilor gratuite.