Yahoo a prezentat noi optiuni prin care utilizatorii telefoanelor mobile pot efectua cautari pe internet cu ajutorul comenzilor vocale. Miscarea va face cautarea pe internet mai usoara si mai relevanta pentru utilizatori si reprezinta un pas important in lupta cu Google, noteaza Reuters.

Yahoo a lansat noua versiune a sistemului de cautare pe internet oneSearch ca parte a strategiei sale pe segmentul telefoniei mobile pe fondul ofertei nesolicitate facute de Microsoft. Compania a batut palma cu zeci de operatori de telefonie pentru a ajunge cu serviciile sale la 600 de milioane de clienti pentru servicii de internet pe mobil. Tinta este sa incheie intelegeri care sa tinteasca spre un total de 750 de milioane de utilizatori.

Yahoo spune ca serviciile conventionale de recunoastere a comenzilor vocale limiteaza utilizatorii la un numar redus de comenzi si la un vocabular de mici dimensiuni. Despre noul oneSearch compania spune ca permite un numar mai mare de comenzi pentru lucruri precum liste de zboruri, locuri, nume de site-uri, stiri sau restaurante.

Serviciul de recunoastere vocala al Yahoo va permite in orice moment alternarea intre cautare vocala si scrisa si vine cu sugestii de cuvinte care sunt apropiate fonetic.

Cautarile vor dura in total cinci secunde: una - doua secunde pentru recunoasterea cautarii si doua trei secunde pentru gasirea si afisarea rezultatelor. In retelele mai lente cautarea ar putea dura 10 - 20 de secunde, spun cei de la Yahoo.

Yahoo a lansat sistemul de cautare pe internet pentru mobile - oneSearch - in martie 2007.