Intel a dezvaluit noutatile pentru linia sa de laptopuri low-cost pentru educatie. La noul model s-au adaugat un ecran mai mare si mai multa capacitate de stocare pentru ca modelul Intel sa-l depaseasca pe cel al rivalului Negroponte de la One Laptop per Child.

Cu toate ca pretul este mai mare fata de cel al principalului rival, Intel Classmate PC (noul model fiind comercializat cu preturi intre 300 si 500 USD), aceasta noua lansare arata implicarea companiei in vanzarea computerelor cu procesoare Intel in scolile din tarile in curs de dezvoltare. Aceasta este o mare lupta intrucat piata pentru acest tip de dispozitiv educational este imensa. Fata de grupul tinta initial (tarile sarace) acum producatorii iau in calcul toti copii (inclusiv cei din SUA) de varsta scolara pentru a putea fi folosite in procesul educational.

Classmate PCs sunt totodata parte a interesului generat de Intel in noua clasa de dispozitive pe care compania le denumeste „netbook”, care sunt mai mici si au mai putine functii decat laptopurile obisnuite, dar consuma mult mai putin si sunt mai usor de carat.

Alte noutati pe care le aduce noul Classmate sunt disponibilitatea ecranelor de 7 si de 9 inch si un hard-disk de 30 de GB, impreuna cu un webcam incorporat.

Totodata, Intel au mai anuntat si lansarea a cinci noi procesoare sub numele de Atom. Acestea sunt destinate device-urilor de tipul de dimensiunea unui pocket PC. Noile chip-uri au viteze de pana la 1,86 GHz si folosesc o putere mai mica de trei wati. Oficialii Intel sunt de parere ca noile procesoare ar putea intra in echiparea noilor tipuri de laptopuri Classmate PC.

Classmate PC se bazeaza pe designul Intel si include procesorul fabricat de companie, dar este realizat de alti producatori si este vandut sub o multitudine de alte nume. Prima generatie a fost disponibila pe piata in martie 2007, cu un ecran de 7 inch si cu foarte putine functionalitati. Intel a declarat ca a vandut zeci de mii de exemplare din acest model.

Intel si OLPC au inceput o colaborare in urma cu cativa ani, dar s-au certat in urma promovarii agresive a procesoarelor AMD de catre Nicolas Negroponte, initiatorul OLPC. Totodata, Negroponte a cerut in termeni imperativi Intel sa opreasca productia de laptopuri Classmate pentru a nu face concurenta lui XO.

XO laptop a fost cunoscut mult timp sub numele de laptopul de 100 de dolari. Acesta a ajuns intr-un final in faza de productie si acum a fost vandut in cateva sute de mii de exemplare cu pretul de 188 USD.

Mai multe informatii din domeniul IT pe http://razvanserbu.wordpress.com