Scriitorul de romane horror Stephen King considera ca ar fi total nedemocratica interzicerea unor jocuri video foarte violente si crede ca e de datoria parintilor sa monitorizeze modul in care copii se distreaza, scrie Reuters care citeaza un saptamanal american.

King, care a mentionat ca nu e fan al jocurilor video, spune ca s-a infuriat cand a auzit ca statul american Massachusetts ar putea interzice vanzarea jocurilor video violente celor sub 18 ani.

"Ma scoate din sarite sa vad ca politicienii isi iau multe asupra lor, inclusiv rolul de parinti surogat. Rezultatele unui astfel de comportament sunt in general dezastruoase si evident nedemocratice", scrie King, intr-un editorial in saptamanalul Entertainment Weekly.

Totul vine pe fondul unor dezbateri pe tema interzicerii jocurilor video cu scene de violenta, in SUA, Marea Britanie si Australia. Autoritatile din Irlanda si Marea Britanie au interzis anul trecut jocul Manhunt 2 in care un nebun evadat din azil devenea un asasin in serie in libertate. Jocul a fost interzis in Marea Britanie intre iunie 2007 si martie 2008, insa producatorul Rockstar a castigat in instanta dreptul de a comercializa jocul, in martie 2008.

King, ale carui romane, precum The Shinning sau Carrie, au fost ecranizate cu succes, crede ca jocurile video violenta reflecta o violenta care exista in societate.

El a adaugat ca exista sisteme cu "stelute" care clasifica jocurile in functie de violenta, iar daca achizitionarea acestora ar fi interzisa, tinerii ar gasi alte moduri sa faca rost de ele. Scriitorul e convins ca discrepanta dintre bogati si saraci, dar si legislatia legata de arme, au dus la cresterea violentei in societatea americana.

King spune ca e usor pentru critici, insa total fals, sa sustina ca ucigasii in serie se inspira din jocurile video. In plus el spune ca cea mai importanta influenta este cea a parintilor, care ar trebui sa-si supravegheze copii, sa vada la ce se uita, cum se distreaza si cu cine se imprietenesc. Parintii, spune scriitorul, ar trebui sa aiba tupeul sa le spuna copiilor ce e bine sa faca si ce nu si sa le explice de ce unele lucruri sunt interzise.