Cei care cauta pe internet informatii despre metode de sinucidere vor gasi mai multe site-uri care incurajeaza sinuciderea, decat site-uri care incearca sa o previna ori sa ofere ajutor de specialitate pentru preventie, conform unui studiu citat de AFP.

Un studiu efectuat de universitatile Bristol, Oxford si Manchester a aratat ca aproape jumatate dintre site-urile gasite in urma unor cautari pe tema metodelor de sinucidere, pe principalele motoare de cautare, au dat sfaturi despre cum sa iti iei viata. Pe de alta parte, numai 13% ofereau sfaturi despre cum sa previi sinuciderea, iar 12% descurajau in mod activ sinuciderea.

Studii anterioare aratau ca modul in care mass media prezinta sinuciderile, mai ales televiziunile, influenteaza comportamentul sinucigasilor, in special in ceea ce priveste metoda folosita. Despre impactul internetului se stie foarte putin.

Studiul, publicat in British Medical Journal a incercat sa reconstituie o cautare tipica pe care ar face-o o persoana care cauta pe internet informatii despre diferite metode de sinucidere. Cautarea a fost efectuata pe Google, Yahoo, MSN si Ask.

Cercetatorii au analizat apoi primele zece site-uri rezultate in urma fiecarei cautari. Putin sub jumatate dintre site-uri ofereau informatii despre metode de sinucidere, in timp ce aproape o cincime erau site-uri dedicate sinucigasilor, iar jumatate dintre acestea promovau, incurajau si facilitau luarea propriei vieti.

Per total, Google si Yahoo au avut numarul cel mai mare de site-uri dedicate celor care vor sa se sinucida, in timp ce MSN a avut cel mai mare numar de site-uri care incercau sa previna sinuciderea si sa ofere ajutor de specialitate pentru preventie.

Primele trei site-uri care au aparut cel mai des in cautari erau pro-sinucidere, in timp ce pe patru s-a clasat enciclopedia Wikipedia.