Cele mai multe atacuri phishing din Europa au fost initiate, in ultima parte a anului trecut, din Romania, care ocupa locul trei pe plan mondial la acest capitol, dupa China si SUA, conform unui studiu Symantec remis HotNews.ro. Infractorii online isi directioneaza atacurile catre retelele sociale in cautarea datelor confidentiale pe care le utilizeaza apoi pentru obtinerea de foloase financiare.

"Cinci procente din totalul site-urilor de tip phishing au fost detectate in Romania, ceea ce face ca tara noastra sa se claseze a treia in lume (dupa China si Statele Unite) si prima in Europa in topul publicat de raportul Symantec. Phishing-ul nu este singura activitate ilegala desfasurata din Romania, aceasta clasificandu-se pe pozitii inalte si in topurile altor activitati ilicite precum fraude financiare online. Se presupune ca dezvoltarea activitatilor ilegale se datoreaza culturii pro-computere din tara, inca de pe vremea cand aceasta facea parte din fostul bloc comunist. Ca urmare, romanii sunt familiarizati cu tehnologia si este posibil sa-si foloseasca cunostintele acumulate in activitati ilegale", se mentioneaza in studiu.

Infractorii online devin o problema ingrijoratoare odata cu directionarea atacurilor catre site-urile retelelor sociale – privindu-le ca pe un borcan cu miere al informatiilor personale confidentiale.

Din acest punct de vedere, Romania detine un record negativ, in sensul ca in ultimele sase luni ale anului 2007 a fost gazda celor mai multe atacuri de tip phishing din Europa si al treilea stat din lume dupa SUA si China. Majoritatea covarsitoare a acestor atacuri (98%) au fost realizate prin intermediul retelelor sociale.

Conform raportului realizat de Symantec, atacatorii sunt in cautarea datelor confidentiale ce pot fi utilizate fraudulos in vederea obtinerii de foloase financiare. 68% dintre atacuri au vizat in mod direct obtinerea de informatii confidentiale, iar in 80% din cazuri companiile vizate de atacuri phishing apartin sectorului financiar.

„Astazi, hackerii nu mai sunt interesati de calculatoare sau dispozitive, ci incearca prin metode discrete sa obtina informatii condidentiale despre utilizatori, pe care apoi, sa le utilizeze in scopul obtinerii de castiguri financiare ilicite,” a declarat Gabriel Tomescu, director Symantec Romania. „Odata aceste informatii obtinute ele sunt comercializate intr-o economie subterana matura si consolidata.”

Institutiile guvernamentale si de educatie, ce detin baze de date impresionante cu informatii personale confidentiale, sunt tinte preferate ale atacurilor informatice. Sectorul educatiei detine prima pozitie, fiind tinta a 24% dintre atacurile ce vizau furtul de date, in timp ce sectorul guvernamental se situeaza pe pozitia a doua cu 20% dintre atacuri. Raportul Symantec Internet Security Threat Report (ISTR) Vol. XIII arata ca 67% din atacurile informatice observate in zona EMEA au fost considerate o amenintare serioasa pentru date confidentiale, indiferent daca acestea erau pastrate de catre institutii guvernamentale sau organizatii private.

Symantec este unul dintre cei mai mari furnizori de solutii de securitate, stocare si adminstrare a sistemului ce ajuta companiile si clientii in adminstrarea si securizarea informatiilor lor. Cu sediul in Cupertino, California, Symantec opereaza in peste 40 de tari.