Desi URSS a incetat sa existe acum aproape 17 ani, domeniul de internet ".su", (de la Soviet Union) e din ce in ce mai cautat si a ajuns la un numar record de abonati. Nostalgici comunisti, oameni care doresc adrese web rasunatoare, dar si unii care spera sa le vanda pe bani grei, toti se inghesuie si creeaza pagini precum stalin.su, microsoft.su sau ford.su, scrie Associated Press.

Spre exemplu, proprietarul unui mic atelier auto din Moscova si-a luat domeniul ford.su. Tot in capitala, cineva a cumparat pagina apple.su si spune ca o schimba cu un laptop nou, indiferent de marca.

Pe de alta parte, un administrator de retea a cumparat anul trecut domeniul microsoft.su, pentru ca adresa lui de mail sa se termine cu ceva usor de retinut. Altii cer bani grei dupa ce au inregistrat domenii precum ussr.su, stalin.su sau kgb.su. Pretul e piperat, 30.000 de dolari pentru fiecare, insa e loc si de targuiala.

Conform unui studiu, circa 27% dintre adultii rusi folosesc internetul si doar 12% din populatia adulta face asta zilnic. Rata de penetrare este asadar scazuta in Federatia Rusa, in timp ce din fosta URSS, Estonia e cea mai atasata de tehnologia web, ocupand pozitii bune si pe plan mondial, ceea ce i-a permis sa-si castige porecla "E-stonia".

Revenind la Rusia, multi spun ca domeniul.su nu ar trebui sa mai existe, fiind o relicva a trecutului, nedemna sa stea alaturi de domenii consacrate precum .ru .uk sau .fr.

"Ei vand bilete pentru o nava care se scufunda (...) Ce urmeaza, domenii de net pentru Imperiul Roman sau Grecia Antica?", se intreaba Anton Nosik, jurnalist web si fondator al unor proiecte de succes in domeniu.

Domeniile de net dispar de obicei cand o tara nu mai exista. Asa s-a intamplat cu fosta Iugoslavie, cu fosta Cehoslovacie dar si cu statul Zair.

Autoritatea de gestiune a domeniilor de internet (ICANN) a facut in ultimii ani eforturi pentru a elimina diomeniul .su, insa nu a reusit.

Domeniul figureaza pe liste ca fiind eliminat, insa el continua sa functioneze normal. "Nu sunt probleme tehnice (...) Totul tine de politica", explica John Crain, CTO la ICANN.

Domeniul .su exista din septembrie 1990, cu un an inaintea destramarii fostei URSS, In 1994 s-a acordat domeniul .ru, la fel cum si alte republici au primit domenii corespunzatoarea numelui lor.

Totusi, numerosi utilizatori au refuzat sa treaca pe noi domenii, iar unii chiar s-au plans ca cei de la Caaa Alba vor sa stearga orice urma a razboiului rece.

Pentru un timp, organizatia rusa insarcinata cu ibregistrarea noilor adrese de net nu a mai permis crearea de noi pagini cu .su, insa dupa 2001, la presiunile utilizatorilor, a dat liber oricui dorea o pagina .su.

Pretul unui domeniu a fost artificial facut extrem de piperat. 120 dolari, de sase ori peste cel la site-urile cu .ru, special pentru a tine scazut numarul de cumparatori si pentru descurajarea speculei cu domenii de net. Insa, in ianuarie anul acesta pretul a coborat la 25 de dolari, pentru a spori popularitatea site-urilor .su pe plan mondial.

Pretul mic a dus la o explozie a numarului de site-uri cu terminatie .su, de la 11.000 acum un si ceva, la 45.000 in prezent. Numarul e totusi mic comparativ cu domeniile consacrate, ".ru" are un milion de clienti, iar ".de" al Germaniei are 12 milioane.