Pentru ca am fost acuzat ca dau numai vesti proaste, astazi va zic una buna - cel putin asa o iau eu. ;)

Poate ca stiati ca Uniunea europeana planifica modificarea pachetului telecom - parte a acestui pachet este si directiva privind ePrivacy (Directiva privind viata privata si comunicatiile electronice 2002/58/EC).

Propunerea actuala a Comisiei (si in limba romana, avantaj pentru cei ce sunt membri), dar si Opinia recenta a Supreveghetorului European pe Date Personale (EDPS) ne arata 2 idei interesante care probabil ca vor fi si adoptate in final:

- introducerea unei obligatii de notificare pentru orice incalcare a normelor de securitate care duce la pierderea datelor personale procesate. Adica daca ti-ai pierdut baza de date cu clientii sau ti-au intrat hecarii in ea, esti obligat sa-i anunti pe fiecare din cei din baza de date de acest lucru. Deocamdata obligatia din draft se refera doar la operatorii de comunicatii electronice (citeste operatori telecom si ISP), dar EDPS sugereaza, in mod normal, extinderea ei la orice furnizor de servicii al societatii informationale (citeste website) care proceseaza date personale din categorii speciale (de ex. banic online, furnizori de asigurare sau credite pe net, etc).

- introducerea posibilitatii ca si persoanele juridice sa dea in judecata pe cei care trimit spam. Aici era vorba in principal de ISP-isti, dar si de asociatii ale consumatorilor. EDPS sugereaza chiar si posibilitatea unui “class action” (adica actiune concertata in instanta a mai multor consumatori). Ideea in sine nu e rea si cred ca mai ales asociatiile de consumatori pot sa joace un rol extrem de important in acest sens, mai ales ca are logica sa iei actiuni in momentul in care se pling mai multe persoane. Poate si RBL-ul va avea o alta importanta. Pe de alta parte, actiunea potrivit dreptului comun se va lovi de o gramada de probleme practice - de la necunoasterea acestor probleme tehnice de catre judecatori pina la durata mare a proceselor romanesti.

Dar ideea merita retinuta, iar daca implementarea romana a directivei se arata mai progresista, putem ajunge la niste rezultate concrete.

Dar mai e ceva timp pina cind se vor pune in practica toate acestea.

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.