Nu rareori sunt intrebat daca acei Termeni si Conditii, dar si un contract semnat printr-o bifa pe o pagina web este valabil. Tocmai de aceea am explicat in doua articole cit mai pe intelesul tuturor cum putem avea si conform legislatiei romanesti un contract cu un singur click.

Imi pare bine asadar sa notez ca cele spuse de mine sunt sustinute si confirmate de Inalta Curte si Casatie de Justitie care intr-o decizie din martie anul trecut recunoaste ca un contract prin care se achiztioneaza un domeniu in .ro, este un contract valid conforma legislatiei romanesti. Din pacate, ICCJ nu a inteles perfect sistemul contractarii si modul in care se manifesta acceptul celui ce cumpara domeniul (adica trebuie sa bifeze Sunt de acord cu Regulile RoTLD), insa a considerat ca si simpla plata a pretului reprezinta o agreeare a conditiilor impuse in contractul de adeziune.

Speta intreaga nu este extrem de importanta (era vorba de cineva care a inregistrat cu rea-credinta un nume de domeniu identic cu o marca a unei firme) pentru insemnarea asta, astfel incit o sa reproduc doar argumentatia relevanta din partea instantei supreme:

“Adaptandu-si legislatia cerintelor moderne ale comertului, Romania a adoptat o serie de legi acoperitoare in mare parte noilor exigente: Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, Legea nr. 451/2004 privind marca temporala, Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, Legea nr. 51/2003 privind regimul juridic al contractelor la distanta.

Drept urmare, conceptul traditional de incheiere a contractului, cand partile negociaza fata in fata s-a modificat.

Multe dintre ofertele de contractare au la baza un contract tip la care adera ori nu consumatorul.

In cauza de fata contractul de achizitionare a numelor de domeniu a fost afisat pe Internet. Respondentul, prin achitarea pretului contractului, a aderat la clauzele prestabilite unilateral de ofertant.

Drept urmare calificarea juridica data de Curtea de Apel contractului incheiat - contract de adeziune este corecta, dat fiind caracterul sau sinalagmatic, cu titlu oneros, nenumit.”

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.