Sefii Yahoo vor trebui sa dea explicatii actionarilor nemultumiti ca afacerea cu Microsoft a cazut, dupa ce companiile nu s-au inteles asupra pretului, scrie Reuters. Totul, dupa ce sambata Microsoft a anuntat ca renunta la ideea de a prelua Yahoo, la trei luni de la oferta initiala. UPDATE: Actiunile Yahoo au scazut cu 19,7% luni dimineata la bursa de la Frankfurt, in timp ce actiunile Microsoft au crescut cu 3,7%.

Jerry Yang, seful Yahoo, va trebui sa le explice acelor actionari nemultuimiti de ce Yahoo nu a fost convinsa de Microsoft nici dupa ce aceasta din urma a imbunatatit oferta. O fuziune intre aceste doua companii ar fi fost cea mai mare de acest gen din istoria sectorului informatic.

Microsoft se aratase dornica sa ridice cu cinci miliarde dolari oferta facuta Yahoo, pana la 33 dolari/actiune, de la 31 dolari cat fusese initial, insa compania de internet ar fi fost dispusa sa bata palma doar pentru 37 dolari/actiune, declara Steve Ballmer, CEO Microsoft. Oferta imbunatatita se ridica la 47,5 miliarde dolari.

David Garrity, analist la Dinosaur Research, asteapta ca Jerry Yang sa explice de ce 31 dolari/actiune nu i s-au parut suficienti si crede ca actionarii nemultumiti de modul cum Yahoo a tratat discutiile cu Microsoft ar putea sa se adreseze justitiei.

"33 dolari/actiune mi se pare un pret corect pe fondul crizei econmice si tendintelor negative de pe piata publicitatii", crede Laura Martin, analist la Soleil Securities. Ea se asteapta ca actiunile Yahoo sa scada luni la bursa Nasdaq.

Yahoo a spus, la o zi dupa ce Microsoft si-a anuntat retragerea, ca majoritatea actionarilor considera ca oferta Microsoft era prea mica. O sursa apropiata Yahoo a declarat ca prioritatea este acum cautarea unei alternative viabile, iar Yahoo continua discutiile cu alte companii.

Microsoft a facut o oferta publica de preluare a companiei Yahoo la 31 ianuarie, la doar doua zile dupa ce portalul de Internet anuntase rezultate slabe pentru ultimul trimestru din 2007 si prognoze nefavorabile pentru 2008. Desi nu s-a opus ofertei de preluare de catre Microsoft, Yahoo a cautat in ultimele trei luni sa incheie colaborari cu alte companii, precum Time Warner, News Corp si Google.