Managerii romani din IT nu prea se inghesuie sa listeze companiile la bursa pentru ca sunt mai romantici si le lipseste acea structura riguroasa necesara procesului de listare, a spus Florin Talpes, presedinte al companiei BitDefender, la seminarul Mediafax talks about IT&C. In plus, sefii companiilor de IT fug de bursa si din cauza ca listarea cere transparenta, iar multi se tem ca pierd controlul asupra companiei, crede Dan Paul, presedinte la Asociatia Brokerilor.

IT-ul nu pare pregatit pentru bursa, dar lucrurile se schimba

"Managerii romani din IT sunt romantici, sunt caracterizati de un entuziasm urias, dar si de o structura care nu se potriveste cu bursa (...) Pentru listare e nevoie de un efort urias, de suprastructura, iar managerii trebuie educati (...) Vor mai trece cativa ani pana cand pe bursa vor fi destule companii romanesti de IT, acum nu este nici una, insa in trei ani vor aparea cateva", spune Florin Talpes, presedinte BitDefender. El adauga ca fuziunea nu e potrivita afaceristilor romani care nu au in structura lor ideea de asociere ci merg des pe principiul "sa moara si capra vecinului". El considera ca romanii sunt mult mai orientati pe termen scurt in afaceri, decat occidentalii si de aceea vor alege vanzarea companiei ca principala metoda de dezvoltare.

Dan Paul, presedinte al Asociatiei Brokerilor, crede ca multi afaceristi romani se tem de listare, gandindu-se ca vor scapa compania de sub control. Le e frica de posibilitatea ca anumite companii sau fonduri sa le cumpere parti din companie, pe bani evident, insa fara ca ei sa poata anticipa valoarea tranzactiei. In plus, multi directori de companii nu vor sa auda de listare din cauza ca detesta obligatia de a publica regulat rezultatele financiare detaliate. Temerea este nefondata, mai ales ca rezultatele se gasesc oricum la fisc.

Dan Paul spune ca listarea aduce companiilor multe avantaje: publicitate gratuita, pentru ca presa scrie despre ele, posibilitatea de a atrage resurse banesti de pe piata de capital, un mijloc de a creste reputatia, dar si o metoda de a atrage investitori.

Companii relativ mici, profituri la fel

Florin Talpes, presedinte BitDefender si al Softwin Group, spune ca in industria romaneasca de software companiile sunt relativ mici, sub una din 1.000 de companii are profit anual de peste 10 milioane dolari, si mai putin de un procent dintre firme au profituri anuale de ordinul milioanelor. Restul au profituri de sute de mii de dolari sau zeci de mii. In plus, sub 0,1% dintre companiile locale de software valoreaza mai mult de 100 milioane dolari, sub un procent valoreaza intre 10 si 100 milioane dolari, iar restul valoreaza mai putin. El mai precizeaza ca firmele din zona software si online, exceptand putine cazuri, au actionariat dominat de o familie/persoana.

Companiile promit ca se listeaza, unele tintesc America

In prezent nici o companie romaneasca de IT nu este listata la bursa. Flamingo, listata la BVB de trei ani, adusa adesea ca exemplu pentru IT, este angrenata mai mult in activitati de retail, decat in IT. In viitorul apropiat o serie de companii si-au anuntat intentia de a intra la bursa, fie la Bucuresti, fie in alte tari din Europa, ori chiar in SUA.

BitDefender cocheteaza cu listarea, chiar daca inca nu a luat legatura cu bursa. Ascenta, divizia de consultanta din grupul Softwin, se va desprinde anul acesta de grup, iar in doi - trei ani ar putea fi listata in capitala.

Radu Georgescu ia in calcul posibilitatea de a lista companii din grupul GeCad, cum ar fi Axigen, care s-ar preta la o bursa europeana, deoarece activitatea sa, serverele de mail, este una clasica, model de business deja cunoscut si agreat de bursele europene. Pe de alta parte, ePayment Avangate s-ar preta la o bursa americana, deoarece modelul de business online este mult mai bine inteles de bursele de peste ocean, mai progresiste.

O serie de alte companii de IT si-au aratat interesul de a intra pe bursa in anii urmatori, cum ar fi Wizrom, Siveco si Asesoft.