Microsoft a anuntat vineri ca va face recurs fata de amenda record de 899 milioane euro (1,4 miliarde dolari) impusa de Comisia Europeana in luna februarie, pe motiv ca nu a luat in considerare sanctiunile impuse dupa incalcarea legislatiei antitrust, informeaza BBC.

In replica, oficialii Comisiei Europene si-au exprimat vineri increderea ca amenda impusa este perfect legala.

Aceasta a fost de altfel cea mai mare sanctiune impusa vreodata de Comisia Europeana si a urmat unor amenzi anterioare impuse Microsoft, in iunie 2006 (280 milioane euro) si respectiv martie 2004 (497 milioane euro).

Disputa a inceput in anul 1998, cand Sun Microsystem a depus o plangere la Comisia Europeana, acuzand Microsoft ca nu ii permite accesul la interfetele tehnice ale sistemului de operare pentru Windows, Sun neputand sa dezvolte astfel produse compatibile cu sistemul de operare Windows.

Comisia Europeana a inceput o investigatie, principala ingrijorare a UE fiind aceea ca, prin legarea Windows Media Player de sistemul de operare Windows, si vanzarea acestor produse la pachet, Microsoft impiedica alti producatori de media playere (precum Sun, Novell, RealTime) sa intre pe piata si sa concureze pe un teren corect.

La capatul investigatiei, Microsoft a fost obligata la plata unei amenzi de 497 milioane euro, iar in septembrie 2007, Curtea Europeana de Prima Instanta din Luxemburg a respins, in punctele esentiale, recursul facut de Microsoft.

La inceputul acestui an (februarie 2008) Microsoft a anuntat ca va lua masuri pentru ca produsele sale software, printre care si Windows, sa poata lucra mai bine cu produse ale competitorilor. Microsoft promitea publicarea a 30.000 de pagini de documentatie referitoare la Windows, pagini care pana acum au fost tinute secrete si erau accesibile doar printr-o licenta speciala. Anuntul a ramas insa doar la stadiul de promisiune.