Microsoft contesta in justitie amenda record de 899 milioane euro primita de la Comisia Europeana
In replica, oficialii Comisiei Europene si-au exprimat vineri increderea ca amenda impusa este perfect legala.
Aceasta a fost de altfel cea mai mare sanctiune impusa vreodata de Comisia Europeana si a urmat unor amenzi anterioare impuse Microsoft, in iunie 2006 (280 milioane euro) si respectiv martie 2004 (497 milioane euro).
Disputa a inceput in anul 1998, cand Sun Microsystem a depus o plangere la Comisia Europeana, acuzand Microsoft ca nu ii permite accesul la interfetele tehnice ale sistemului de operare pentru Windows, Sun neputand sa dezvolte astfel produse compatibile cu sistemul de operare Windows.
Comisia Europeana a inceput o investigatie, principala ingrijorare a UE fiind aceea ca, prin legarea Windows Media Player de sistemul de operare Windows, si vanzarea acestor produse la pachet, Microsoft impiedica alti producatori de media playere (precum Sun, Novell, RealTime) sa intre pe piata si sa concureze pe un teren corect.
La capatul investigatiei, Microsoft a fost obligata la plata unei amenzi de 497 milioane euro, iar in septembrie 2007, Curtea Europeana de Prima Instanta din Luxemburg a respins, in punctele esentiale, recursul facut de Microsoft.
La inceputul acestui an (februarie 2008) Microsoft a anuntat ca va lua masuri pentru ca produsele sale software, printre care si Windows, sa poata lucra mai bine cu produse ale competitorilor. Microsoft promitea publicarea a 30.000 de pagini de documentatie referitoare la Windows, pagini care pana acum au fost tinute secrete si erau accesibile doar printr-o licenta speciala. Anuntul a ramas insa doar la stadiul de promisiune.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
ms a gresit intradevar dar si UE vrea sasi traga profit de la microsoft
cum au fost si americanii cu procesele impotriva MS etc
nu le ajunge impozitu pe profit si mai vbor bani de la ei simplu...
Pai cum ar fi ca americanii sa dea in judecata Mercedes pentru ca nu li se potrivesc motoarele lor Ford pe masinile nemtesti?
Aberatii.
Oricum asa cum spuneam nu stiu de e-i mai platim si pe incompetentii aia de la Comisia Europeana, pentru ca daca Gates avea de gand sa dea un ban o facea de prima data nu acum cand s-au adunat aproape 1,5 mil dolari. Sau poate comisia ii va amenda in continuare pana cand se fac 60 miliarde $ ca sa-l lase pe Bill fara bani. Oricum pana atunci ii doneaza, asa ca ...... Noi europenii tot fara bani ramanem.
Comisia nu a dat in judecata MS doar pentru ca a integrat IE si MP si alte softuri de-ale lor, ci pentru ca MS refuza cu incapatanare sa puna la dispozitia publicului larg API-ul de la aplicatiile lor. Cu alte cuvinte, nu poti face o aplicatie de tip client server in care serverul de filme sa fie pe platforma Linux si Media Playerul de la client sa fie pe Windows, si asta pentru ca nu cunosti protocoalele pe care MP le utilizeaza. (Nu stiu daca exemplul este elocvent, dar macar ideea este).
API-ul, adica interfata, iti permite sa scrii alte aplicatii decat cele oferite de MS, pe care sa le folosesti in buna armonie cu cele de la MS, chiar daca nu rezida pe aceeasi masina fizica sau sistem de operare.
Asadar, daca am face comparatia de la masini, ea nu este ca si cu motorul, ci ca si cu carligul de la remorca. Cand iti iei Ford, este chiar enervant ca la masina ta Ford sa nu poti atasa o remorca Mercedes si asta numai din simplul fapt ca cei de la Ford au patentat forma carligului si nimeni nu poate produce remorci care sa se potriveasca cu acea forma.
Totusi, MS a inceput sa dezvaluie din API-uri, insa din pacate contra unor sume exorbitant de mari, sume pe care multi creatori de open source nu le pot achita.
Si haideti sa va dau un exemplu concret: acum vreo luna m-a batut gandul sa export intregul meu calendar din Outlook in standardul open *.ical, cedat de Apple comunitatii open. Ia incercati si dvs sa exportati din Outlook 2007 in ical: raspunsul e simplu - puteti importa din ical, dar nu puteti salva in ical.
Deci celor care le tin partea MS le spun: eu nu am nevoie sa stiu cum functioneaza Outlook ca sa imi export datele din el, dar am nevoie ca sa stiu cum arata API-ul Outlook
O importi in noua aplicatie...
*.csv= comma separated values.
A, o sa-mi zici ca e prea complicat!
E drept dar care e vina lui Bill Gates?
cu bine
Deci draga Virgil, nu te dezminti de la ideea ca orice problema complicata are o solutie simpla si aceea gresita.
Dupa importul CSV-ului in noul calendar, ca sa se faca numai o singura modificare la evenimentul repetitiv pe 100 de zile, trebuie facute practic 100 de modificari sau de stergeri pentru a reface evenimentul asa cum trebuie.
Cat despre partea amenzii, suma este exagerat de mare si probabil ca se va ajunge la un compromis. Suma se va sterge in favoarea unei deschideri mai mari sau a sprijinirii unei comunitati de dezvoltatori, etc. Nu uitati cat a tinut Cisco la brand-ul iPhone inainte de lansarea telefonului de la Apple, si chiar si acolo, in ciuda TM (trade-mark-ului), lucrurile s-au negociat in favoarea ambelor parti.
Nu cred ca scopul legislatiei care protejeaza competitia e sa ii descurajeze interprinzatorii mai inovatori si eficienti, ci sa ii incurajezi pe cei care sint si mai eficienti sau si mai inovatori. NeoOffice mi se pare doar o imitatie slaba a MSOffice-ului, si aici ar putea sa dea Microsoft toate specificatiile de la active directory, Sun tot o sa produca doar copii prin reverse engineering (un pic modificate) ale soft-urilor de la Mac si Microsoft. Pina la urma EU ar trebui sa se gindeasca la beneficiul consumatorului. Bilioanele de Euro cu care EU l-a lovit pe Gates vor fi inghitite de preturi mai mari pt soft-uri si in cele din urma platite de noi, pt ca oricum sintem nevoiti sa cumparam de la Microsoft.
Daca EU vor sa se rafuiasca cu cineva mai pe masura lor, cine e mai mare monopolist decit Gazprom? Nu isi abuzeaza Gazprom pozitia dominanta? Nu inghite una cite unul pe toti ceilalti producatori si distribuitori de gaze. Unde e Comisia sa ii amendeze si cu amenda sa subsidieze costurile populatiei?
Pentru cei care nu stiu, LaTEX nu este de tip WYSIWYG (What You See Is What You Get) ci acolo se specifica forma textului prin comenzi (ca la HTML). Pentru suita Office cele produse de SoftMaker imi sunt de ajuns.
Cat despre Gazprom, nimic mai adevarat decat ce ati spus.