In ultima vreme vad ca chestiunile legate de conflictele de marci si nume de domenii devin din ce in ce mai la moda. Mai multi amici ma tot chestioneaza pe teme de genul asta.

O privire asupra ultimelor zece decizii ale WIPO pe numele de domenii .ro (disponibile pe site) ne arata, intr-adevar, ca trecem de la cazuri clare de cybersquatting, ca chestiuni mai complicate unde utilizarea leala a domeniului sau alte conflicte comerciale fac aceste cazuri mult mai complexe. Sa trecem citeva in revista :

1. Cu siguranta cel mai interesant este cazul moment.ro, decis de curind, in care este primul caz in .ro din fata WIPO in care o persoana privata cistiga impotriva unei marci pe exceptia unei utilizari personale a domeniului.

In primul rind sa notam ca in acest caz Panelul a acceptat posibilitatea ca Raspunsul (Intampinarea) sa fie trimisa si in romana, desi pina la urma titularul nu a utilizat aceasta optiune.

Al doilea lucru care merita punctat este ca titularul domeniului a reusit sa demonstreze o utilizare necomerciala a domeniului, chiar in conditiile inexistentei unui site activ, si numai a utilizarii emailului.

Oricum - o argumentatie foarte buna a Panelistului care a decis cazul, dar si a demonstrarii utilizarii necomerciale.

2. Acesta nu este insa primul caz in care plingerea pentru un domeniu .ro este respinsa. Astfel in cazul Payzone.ro, plingerea a fost respinsa desi titularul numelui de domeniu nu a raspuns, ci doar pentru ca s-a intemeiat doar pe faptul ca titularul domeniului - persoana juridica- nu mai exista. In acest caz o actiune corecta ar fi trebuie sa fie in fata RoTLD si nu in fata WIPO.

3.Un caz respins mai interesant este subaru.ro, unde avem de a face cu un conflict intre titularului unei marci (chiar notorii) si o firma distribuitoare din Romania care a avut dreptul de a distribui marca respectiva. Panelul a considerat ca domeniul a fost inregistrat cu buna credinta si utilizat cu buna credinta, abia apoi urmind o utilizare cu rea-credinta. Aceast element combinat cu faptul ca exista un proces pe rol in fata instantelor romanesti, a determinat respingerea plingerii.

4. Poate cel mai complicat caz este cel legat de numele de domeniu desprecopii.ro unde avem de a face cu un conflict clar intre doua activitati comerciale. Decizia WIPO de a a acorda numele de domeniu celor ce detin numele desprecopii.com, dar si marca “despre copii” ne arata clar ca marca este mai puternica decit domeniul, in cazul de fata avind in vedere si similitudinea de subiecte a site-urilor. Sursele mele imi zic ca decizia a fost contestata in fata instantelor romanesti, deci se prelungeste conflictul.

Deci atentie pentru cei ce inregistreaza un nume de domeniu in scop comercial, sa faca o cercetare pe marcile inregistrate in Romania sa nu aiba ulterior vreo problema. Sa nu uitam ca suntem in UE, deci si o cautare in baza de date de marci inregistrate la nivel comunitar nu ne poate strica.

5. Evident ca in toate cazurile, mai sunt si persoane care par ca nu s-au trezit inca la realitate. Nu pot sa nu indic cazul numelui de domeniu lampeberger.ro

in care persoana care a inregistrat domeniul ii raspunde plingerii adresate tribunalului administrativ ca o sa-l vinda pe 10 000 de euro ! :>

Evident, a pierdut numele de domeniu… :p

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.