Pe masura ce numarul victimelor cutremurului din China continua sa creasca, bloggerii chinezi si-au unit fortele pentru a gasi vinovatul, relateaza The Times.

Conexiunile de internet din intrega tara sunt invadate cu zvonuri legate de "semne de rau augur" ale cutremurului, incluzand broaste raioase si fluturi - semne care au fost ignorate complet de catre autoritati.

Unii dintre bloggeri vorbesc chiar despre o importanta conspiratie pre-olimpica.

Publicatia da exemplul unui blogger din provincia Shandong, in estul tarii, care scrie ca, inca de acum o luna, s-a dus de cateva ori la centrul local de cercetare a cutremurelor pentru a le spune cercetatorilor ca animalele sale sunt agitate si nu dorm. "Nu numai ca si-au batut joc de mine, insa m-au acuzat ca fabric povesti", sustine bloggerul.

Invazie de broaste si migratie de fluturi

Alte blogguri atasate unor publicatii devzaluie fenomene ciudate petrecute in ultimele cateva saptamani.

The Chutian Metropolis Daily sustine ca, pe 26 aprilie, 80.000 de tone de apa s-au evaporat ca prin minune dintr-un bazin de mari dimensiuni din Enshi, in provincia Hubei. Provincia se afla la frontiera cu municipalitatea Chongqing, care a fost devastata in urma cutremurului de luni.

Pe 10 mai, un ziar din provincia Sichuan, West China Metropolis Daily, a relatat ca sute de broaste au aparut pe strazile din Mianyang, al doilea oras ca marime din provincia care se invecineaza cu judetul Wenchuan County, epicentrul seismului. Agentia Xinhua anuntat marti ca 18,645 de oameni se aflau ingropati sub cladirile prabusite din oras, iar 3.629 de oameni au murit.

In localitatea Mianzhu, aflata la aproape 100 de km de epicentrul cutremurului, bloggeri readuc in discutie informatii din urma cu doar cateva saptamani care vorbeau despre migrarea neasteptata a peste un milion de fluturi.

Un alt blogger sustine ca un geolog chinez a prevazut cutremurul cu ceva vreme in urma, insa a fost imppiedicat de autoritati sa spuna mai multe si a cedat de frica. "Pe 7 mai, un geolog a prognozat seismul insa nu a avut curajul sa faca publica informatia", scrie bloggerul.

Un alt internaut din Beijing scrie: "Toti scriu despre eforturile de salvare insa nu se alatura efectiv acestora. Asa ca, mai bine ne intrebam de ce autoritatile nu au prevazut cutremurul si nu au avacuat oamenii. S-a intamplat aceasta din cauza ca se doresc niste Jocuri Olimpice linistite?"

Cutremurul, dovada necesitatii cresterii libertatii de informatie

Intr-un editorial publicat de Southern Metropolis Daily, cunoscutul ziarist Chang Ping afirma ca valul de zvonuri si speculatii ce inconjoara cutremurul drept dovada pentru necesitatea unei libertaii sporite de informatie in China. "Atunci cand liniile de telefon au cazut, zvonurile s-au multiplicat... Am inteles ca majoritatea informatiilor nu a putut fi verificata si ca politia a considerat-o transmitere de informatii false, pedepsita cu inchisoarea", scrie ziaristul chinez.

"Dar cum am rude in zona afectata, nu m-am putut abtine sa nu caut informatii oriunde am putut. Erau informatii pe care nu m-am putut baza caci era dificil sa spui care e adevarata si care e falsa", sustine Chang Ping, afirmand: "Toate aceste vorbesc despre un singur lucru si aceasta este foamea nestapanita de informatie atunci cand avem de-a face cu un eveniment de acest gen".

Ultimul bilant provizoriu dat publicitatii miercuri de autoritati indica faptul ca in urma cutremurului devastator din China si-au pierdut viata aproximativ 13.000 de persoane, iar alte cateva mii au fost ranite. Alti 20.000 de oameni se afla, inca, sub daramaturi.