Microsofta anuntat duminica ca a propus Yahoo! o tranzactie alternativa, care sa nu implice achizitia integrala a companiei, titreaza Reuters. Reiterand faptul ca, momentan, nu este de acord cu preluarea integrala a companiei, conducerea Yahoo! a anuntat duminica seara ca va evalua orice alternativa, care sa fie in interesul investitorilor, inclusiv o tranzactie cu Microsoft. Desi nu explica despre ce fel de tranzactie este vorba, Microsoft anunta ca isi rezerva dreptul de a face pe viitor o oferta de preluare integrala a Yahoo!.

Este putin probabil ca miscarea sa fie pe placul miliardarului Carl Icahn, unul dintre cei mai importanti actionari ai Yahoo!, potrivit unor surse citate de Reuters. Joia trecuta, Icahn a lansat o campanie prin care incearca sa convinga actionarii Yahoo! sa schimbe actuala conducere a companiei cu una care sa redeschida discutiile cu Microsoft.

In opinia lui Icahn, conducerea Yahoo! a actionat irational cand a refuzat oferta de 47,5 miliarde dolari a Microsoft. Potrivit sursei citate de Reuters, prezenta propunere a celor de la Microsoft il va determina cel mai probabil pe Carl Icahn sa faca presiuni pentru o posibila alianta intre Yahoo! si Google, miliardarul nefiind de acord cu crearea unei companii mixte intre Yahoo! si Microsoft.

"Microsoft incearca sa obtina lapte fara sa cumpere vaca, iar daca ne uitam la trecutul lui Icahn , el niciodata n-a fost folosit in asa fel", spune sursa citata de Reuters. "Nu vrea sa vada Yahoo impinsa in vreun parteneriat cu Microsoft si nu va fi folosit sa impinga Yahoo intr-un astfel de parteneriat", a adaugat sursa.

In urma cu doua saptamani si dupa trei luni de negocieri, Microsoft si-a retras oferta de preluare a Yahoo!. Microsoft a majorat oferta la 33 de dolari pentru o actiune Yahoo!, ceea ce a reprezentat cinci miliarde de dolari in plus la suma initiala (31 de dolari pe actiune oferite in Ianuarie), insa Yahoo! a cerut minimum 37 dolari pe o actiune.

In anuntul facut duminica, Microsoft a precizat ca "analizeaza si a propus Yahoo! o alternativa care implica o tranzactie, insa nu o achizitie completa a Yahoo!". Microsoft a mai precizat ca "nu propune lansarea unei noi oferte de preluare integrala a Yahoo! in acest moment, dar isi rezerva dreptul de a-si reconsidera aceasta alternativa in functie de viitoarele evolutii si negocieri care ar putea avea loc cu Yahoo! sau cu actionarii Yahoo! sau Microsoft sau cu terte parti".

In replica, Yahoo! a reamintit faptul ca nu este de acord cu preluarea integrala, insa ramane deschisa oricarei alternative care sa reprezinte cel mai bine interesele actionarilor, inclusiv fata de Microsoft.

The New York Times a scris ca Microsoft si Yahoo! ar putea forma un joint - venture sau parteneriat in legatura cu publicitatea legata de cautarile pe internet, pentru a se lupta cu Google.