Curtea de Apel Bucuresti a decis ca operatorii de cablu nu trebuie sa ingroape cablurile
Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) a cerut in instanta anularea hotararii CGMB nr. 105 din 4 mai 2006, care prevedea, printre altele, obligarea operatorilor de cablu de a ingropa, in termen de doi ani, toate cablurile.
In expunerea de motive, ACC a sustinut ca "in planul urbanistic general aprobat prin HCGMB (Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, n.r.) nr. 267/2000 nu exista nicio dispozitie care sa prevada ca retelele de cablu prin care se retransmit programe de televiziune trebuie pozitionate obligatoriu numai in subteran". Totodata, ACC a explicat ca Hotararea 105 incalca si art. 22 din OUG nr. 72/2002, care prevede ca furnizorii de retele de comunicatii electronice autorizati pot instala cablurile atat subteran, cat si la suprafata.
"Era imposibil sa obligi cablistii sa ingroape cablurile, in momentul in care nu le oferi o alternativa. Se vorbeste despre proiectul NetCity, care nici pana in ziua de astazi nu s-a semnat. Exista un cras analfabetism, pentru ca 12-15 oameni alesi prin vot, din structurile politice, sunt lasati sa se ocupe de telecomunicatii. Au hotarat ca in doi ani sa ingroape cablurile, dar nu s-au gandit cat costa, cine va face asta si unde, pentru ca infrastructura subterana nu exista. Trebuie cartat tot Bucurestiul ca sa nu dai in retelele de apa, de curent sau in cele ale Romtelecom, care exista deja. Dar ei prin aceasta Hotarare vroiau sa trimita retelele de cablu din domeniul telecomunicatiilor in ilegal", a declarat Radu Petric, presedintele ACC.
Pe de alta parte, Radu Alexandru, directorul de la coordonare infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, a declarat pentru Mediafax ca decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost atacata, pe cale exceptionala, urmand sa se judece pe 2 iunie.
Radu Alexandru spune ca decizia instantei nu afecteaza direct derularea proiectului NetCity, care inca nu a fost semnat din cauza unor "probleme de procedura". "NetCity este o constructie de retea ca orice constructie, la care vine sa apeleze cine vrea. Speram sa se semneze contractul cu UTI (UTI Systems, castigatorul licitatiei organizate de Primarie, pentru realizarea retelei NetCity, n.r.), dar au aparut niste probleme de procedura, niste riscuri suplimentare. Dar daca nu va fi semnat pana la urma nu e nicio problema, il va face Primaria pe bani proprii. Eu am tinut sa se faca printr-un parteneriat, dar daca nu se face nu e nicio problema, il face Primaria", a spus Radu Alexandru.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Idei:
- UTI vine în faţa operatorilor şi zice "Fraţilor, noi habar nu avem ce pisici vreţi de la noi cu NetCity ăsta. Noi am câştigat licitaţia, da' nu ştim cum să ne apucăm de treabă, nici ce presupune. Acu' ne apucăm să vedem ce naiba presupune asta" - cele de mai sus sunt explicate de Radu Alexandru aşa "au aparut niste probleme de procedura, niste riscuri suplimentare. "
- Pentru Bucureşti trebuie circa 5000 de km de Netcity. Dacă în primul an se fac 20, UTI consideră că va fi un succes. Problema şi riscurile suplimentare: proiectanţii din primărie au uitat că trebuie şi să ajungi la clienţi cu cablurile, dar ei au proiectat doar îngroparea cablurilor, nu şi ajungerea la ele. Este ca şi cum ai face metrou fără staţii! Genial, primărie, mulţi înainte.
- banii alocaţi de PMB, circa 200 de milioane euro, sun suficienţi, aşa, cam pentru 250km de Netcity. Până la 5000km, cred că mai e nevoie de ceva bani
- ACC (RDS, UPC/Astral) sunt extrem de şocaţi, deoarece ei au făcut deja investiţii în îngroparea cablelor (vezi Fibărlink), dar au făcut-o fără autorizaţii/planuri acceptate, şi NetCity îi va face să-şi piardă investiţiile şi avansul în faţa concurenţei, fiind obligaţi ca toţi ceilalţi să treacă pe infrastructura comună
- Romtelecom de asemenea va fi obligat să se joace cuminte alături de toţi operatorii... şi Romtelecom este al draq de supărat
- Costurile operaţionale ale Netcity sunt IMENSE pentru operatori, astfel încât efectul va fi comansarea sau dispariţia tuturor reţelelor de cartier, a operatorilor mici şi chiar şi a celor medii.
Deci:
- PMB incompetentă, habar nu are cu ce se mănâncă cablurile, fie ele CATV, Fibră Optică
- UTI suprinsă, habar nu are ce a câştigat şi în ce s-a băgat
- ACC speriată, temându-se că vor pierde investiţiile în subteranele lor, dar şi că şi alţii vor ajunge doar acolo unde doar ei şi Romtelecom ajung
- Operatorii mici şi mijlocii, derutaţi. Se face, nu se face?
La noi tot ce se face la altii e prost si ce facem noi e bine. O sa arate orasele noastre ca in India, pline de cabluri de nu mai stii care al cui e. Si mai avem pretentii... In fond, de ce sa investeasca operatorii in infrastructura? Lor le trebuie profituri maxime.
Daca nu acum facem infrastructura cum trebuie atunci cand?? La altii se poate... la noi se pare ca nu.
Asta imi aminteste de cazul Turciei care a interzis fumatul in locurile publice si ai nostri mai destepti nu. Noi tot timpul trebuie sa fim mai altfel decat ceilalti si nu in randul lumii civilizate.
Numai faza de proiectare ar dura 6 luni.Vad ca nimeni nu zice de GIS.
Netcity ar trebui sa cuprinda o imagine clara a tuturor retelelor ingropate,in canalizatie existenta,aeriene...etc.(ROMTELECOM,RDS,UPC,ELECTRICA,EON GAZ.....)
E o intreaga poveste dar nu dau consultatii gratis mai ales in Romania....
Judecatorii sunt mai destepti decat papagalii de la Primarie.Asta este clar.BRAVO JUSTITIA!!!
Din păcate, în Bucureşti la nivelul "infrastructură" stăm incredibil de prost. Este grăitoare situaţia în care cei de la RATB se cruceau pe Şos. Giurgiului, după ce, în cadrul lucrărilor de reabilitare a căii de rulare a tramvaiului, au dat peste un cablu de 15KV, de care nu ştia nimeni!!!
Nike, nu este doar de interese. Este şi de prostie crasă. Nişte împinge-foaia din primărie vor să facă ei treaba. Nu e că nu vrea nimeni investiţii, da' primăria nu dă voia la nimeni să sape să-şi bage cablurile, vor să le bage UTI şi Netshitty pe gât la toţi...
Monopolista primărie face prostie după prostie, iar directorii de pe acolo sunt nişte habarnautişti de primă clasă. Măcar sunt plătiţi bine, din banii contribuabililor... Până primăria nu se dezmeticeşte, tot măţăraia aia pe stâlpi o vom avea. Ori aia, ori nema Internet, Telefoane şi Televizor...
2) Sa se carpeasca strazile
3) Sa se re-carpeasca strazile
4) Sa se schimbe iar bordurile, ca alea vechi s-au stricat la ultima "reabilitare" a strazilor
5) Sa se sparga tot si sa se bage niste cabluri in subteran
6) Sa se puna iar borduri noi
7) Sa se re-carpeasca strazile
8) mergi la pasul 1)
Ca la Romanica.
Treaba asta cu Netcity este, de fapt, tot un deal pentru Romtelecom, care are mare parte din infrastructura ingropata (da, pe banii nostri) inca de dinainte de '89. Cui ii foloseste un proiect (scump) Netcity realizat cu UTI, un parteneriat public-privat in care Primaria "investeste" doar domeniul public? Pai .. "baetilor". Nume grele, Romtelecom, UTI, PD(-L), chestii.
Va mai aduceti aminte de monopolul Romtelecom? Pregatiti-va, se intoarce.
Pe de alta parte nu exista cabluri insirate pe sus, nu am vazut nici unul, pentru ca daca te duci si ceri aprobare sa tragi un cablu pe strada ti se va indica un traseu prin camerele de tragere existente. In unele camere exista ingropate repetoare, mansoane tot felul de prostii. Din loc in loc se afla camuflate in gard viu, la limita de proprietate echipamente mai sofisticate, modemuri, power planturi, SDH-uri etc. La utilizatorul final cablurile sunt trase pe proprietatea acestuia, in functie de bugetul si tipul investitiei.
Este o aberatie sa pui operatorii sa isi dea cablurile jos. Daca exista infrastructura or sa inceapa incet-incet in cadrul lucrarilor de extindere sau de mentenanta sa isi ingroape cablurile, pe traseele pe care le indica primaria/administratorul pana o sa devina nerentabil sa tina cabluri insirate, pentru ca infrastructura aeriana are costuri mai mari de exploatare si intretinere decat de ingropate. La cea ingropata costurile initiale sunt uriase si nu vor fi suportate in veci de operatori, oricum exista tehnologii alternative mai ieftine.
Cei care vin cu idei din astea - dati cablurile jos, dati antenele jos de pe blocuri sa fie primii care isi inchid televizoarele, telefoanele, calculatoarele, sa ne nea celorlalti exemplu cum se poate trai in ziua de azi fara comunicatii. Normal ca toata afacerea se invarte in jurul banilor, cei de la putere ar avea de castigat multi ani bani nemunciti. Din experienta (la o scara mai mica) procesul poate dura 10-15 ani.
Mai departe, pe situl CNA (www.cna.ro) figureaza oficial la data de 18 februarie 2008 un numar de 21 de operatori de cablu in Bucuresti. Prin comparatie, localitatea Fagaras din judetul Brasov are un numar de 8 operatori inregistrati (http://www.cna.ro/IMG/pdf/AVIZE.pdf).
Din cei 21 de operatori de cablu din Bucuresti, doar 5 sunt reprezentati in ACC, respectiv: RDS/RCS, UPC/Astral, New Com Telecomunicatii, Avia Sistem si CableVision Romania. Nu stiu cati abonati au Newcom, Avia si CableVision in Bucuresti, dar probabil ca un procent nesemnificativ fata de primii doi.
Mai luati in calcul si faptul ca RDS si Astral si-au dezvoltat propriile retele (partial) subterane in Bucuresti.
Concluziile sa le traga fiecare.