Curtea de Apel Bucuresti a anulat prin decizie irevocabila o Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), care prevedea obligarea cablistilor sa ingroape toate cablurile prin care se retransmit posturi de televiziune si care statea si la baza proiectului NetCity, informeaza Mediafax.

Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) a cerut in instanta anularea hotararii CGMB nr. 105 din 4 mai 2006, care prevedea, printre altele, obligarea operatorilor de cablu de a ingropa, in termen de doi ani, toate cablurile.

In expunerea de motive, ACC a sustinut ca "in planul urbanistic general aprobat prin HCGMB (Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, n.r.) nr. 267/2000 nu exista nicio dispozitie care sa prevada ca retelele de cablu prin care se retransmit programe de televiziune trebuie pozitionate obligatoriu numai in subteran". Totodata, ACC a explicat ca Hotararea 105 incalca si art. 22 din OUG nr. 72/2002, care prevede ca furnizorii de retele de comunicatii electronice autorizati pot instala cablurile atat subteran, cat si la suprafata.

"Era imposibil sa obligi cablistii sa ingroape cablurile, in momentul in care nu le oferi o alternativa. Se vorbeste despre proiectul NetCity, care nici pana in ziua de astazi nu s-a semnat. Exista un cras analfabetism, pentru ca 12-15 oameni alesi prin vot, din structurile politice, sunt lasati sa se ocupe de telecomunicatii. Au hotarat ca in doi ani sa ingroape cablurile, dar nu s-au gandit cat costa, cine va face asta si unde, pentru ca infrastructura subterana nu exista. Trebuie cartat tot Bucurestiul ca sa nu dai in retelele de apa, de curent sau in cele ale Romtelecom, care exista deja. Dar ei prin aceasta Hotarare vroiau sa trimita retelele de cablu din domeniul telecomunicatiilor in ilegal", a declarat Radu Petric, presedintele ACC.

Pe de alta parte, Radu Alexandru, directorul de la coordonare infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, a declarat pentru Mediafax ca decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost atacata, pe cale exceptionala, urmand sa se judece pe 2 iunie.

Radu Alexandru spune ca decizia instantei nu afecteaza direct derularea proiectului NetCity, care inca nu a fost semnat din cauza unor "probleme de procedura". "NetCity este o constructie de retea ca orice constructie, la care vine sa apeleze cine vrea. Speram sa se semneze contractul cu UTI (UTI Systems, castigatorul licitatiei organizate de Primarie, pentru realizarea retelei NetCity, n.r.), dar au aparut niste probleme de procedura, niste riscuri suplimentare. Dar daca nu va fi semnat pana la urma nu e nicio problema, il va face Primaria pe bani proprii. Eu am tinut sa se faca printr-un parteneriat, dar daca nu se face nu e nicio problema, il face Primaria", a spus Radu Alexandru.