Curtea de Apel Bucuresti a decis ca operatorii de cablu nu trebuie sa ingroape cablurile

de Vlad Barza     HotNews.ro
Marţi, 20 mai 2008, 16:40 Economie | IT


Curtea de Apel Bucuresti a anulat prin decizie irevocabila o Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), care prevedea obligarea cablistilor sa ingroape toate cablurile prin care se retransmit posturi de televiziune si care statea si la baza proiectului NetCity, informeaza Mediafax.

Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) a cerut in instanta anularea hotararii CGMB nr. 105 din 4 mai 2006, care prevedea, printre altele, obligarea operatorilor de cablu de a ingropa, in termen de doi ani, toate cablurile.

In expunerea de motive, ACC a sustinut ca "in planul urbanistic general aprobat prin HCGMB (Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, n.r.) nr. 267/2000 nu exista nicio dispozitie care sa prevada ca retelele de cablu prin care se retransmit programe de televiziune trebuie pozitionate obligatoriu numai in subteran". Totodata, ACC a explicat ca Hotararea 105 incalca si art. 22 din OUG nr. 72/2002, care prevede ca furnizorii de retele de comunicatii electronice autorizati pot instala cablurile atat subteran, cat si la suprafata.

"Era imposibil sa obligi cablistii sa ingroape cablurile, in momentul in care nu le oferi o alternativa. Se vorbeste despre proiectul NetCity, care nici pana in ziua de astazi nu s-a semnat. Exista un cras analfabetism, pentru ca 12-15 oameni alesi prin vot, din structurile politice, sunt lasati sa se ocupe de telecomunicatii. Au hotarat ca in doi ani sa ingroape cablurile, dar nu s-au gandit cat costa, cine va face asta si unde, pentru ca infrastructura subterana nu exista. Trebuie cartat tot Bucurestiul ca sa nu dai in retelele de apa, de curent sau in cele ale Romtelecom, care exista deja. Dar ei prin aceasta Hotarare vroiau sa trimita retelele de cablu din domeniul telecomunicatiilor in ilegal", a declarat Radu Petric, presedintele ACC.

Pe de alta parte, Radu Alexandru, directorul de la coordonare infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, a declarat pentru Mediafax ca decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost atacata, pe cale exceptionala, urmand sa se judece pe 2 iunie.

Radu Alexandru spune ca decizia instantei nu afecteaza direct derularea proiectului NetCity, care inca nu a fost semnat din cauza unor "probleme de procedura". "NetCity este o constructie de retea ca orice constructie, la care vine sa apeleze cine vrea. Speram sa se semneze contractul cu UTI (UTI Systems, castigatorul licitatiei organizate de Primarie, pentru realizarea retelei NetCity, n.r.), dar au aparut niste probleme de procedura, niste riscuri suplimentare. Dar daca nu va fi semnat pana la urma nu e nicio problema, il va face Primaria pe bani proprii. Eu am tinut sa se faca printr-un parteneriat, dar daca nu se face nu e nicio problema, il face Primaria", a spus Radu Alexandru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3151 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  NetCity, UTI şi PMB (Marţi, 20 mai 2008, 17:30)

  Wasile [utilizator]

  Radule, du-te tată şi te joacă în nisip cu lopeţica...
  Idei:
  - UTI vine în faţa operatorilor şi zice "Fraţilor, noi habar nu avem ce pisici vreţi de la noi cu NetCity ăsta. Noi am câştigat licitaţia, da' nu ştim cum să ne apucăm de treabă, nici ce presupune. Acu' ne apucăm să vedem ce naiba presupune asta" - cele de mai sus sunt explicate de Radu Alexandru aşa "au aparut niste probleme de procedura, niste riscuri suplimentare. "
  - Pentru Bucureşti trebuie circa 5000 de km de Netcity. Dacă în primul an se fac 20, UTI consideră că va fi un succes. Problema şi riscurile suplimentare: proiectanţii din primărie au uitat că trebuie şi să ajungi la clienţi cu cablurile, dar ei au proiectat doar îngroparea cablurilor, nu şi ajungerea la ele. Este ca şi cum ai face metrou fără staţii! Genial, primărie, mulţi înainte.
  - banii alocaţi de PMB, circa 200 de milioane euro, sun suficienţi, aşa, cam pentru 250km de Netcity. Până la 5000km, cred că mai e nevoie de ceva bani
  - ACC (RDS, UPC/Astral) sunt extrem de şocaţi, deoarece ei au făcut deja investiţii în îngroparea cablelor (vezi Fibărlink), dar au făcut-o fără autorizaţii/planuri acceptate, şi NetCity îi va face să-şi piardă investiţiile şi avansul în faţa concurenţei, fiind obligaţi ca toţi ceilalţi să treacă pe infrastructura comună
  - Romtelecom de asemenea va fi obligat să se joace cuminte alături de toţi operatorii... şi Romtelecom este al draq de supărat
  - Costurile operaţionale ale Netcity sunt IMENSE pentru operatori, astfel încât efectul va fi comansarea sau dispariţia tuturor reţelelor de cartier, a operatorilor mici şi chiar şi a celor medii.

  Deci:
  - PMB incompetentă, habar nu are cu ce se mănâncă cablurile, fie ele CATV, Fibră Optică
  - UTI suprinsă, habar nu are ce a câştigat şi în ce s-a băgat
  - ACC speriată, temându-se că vor pierde investiţiile în subteranele lor, dar şi că şi alţii vor ajunge doar acolo unde doar ei şi Romtelecom ajung
  - Operatorii mici şi mijlocii, derutaţi. Se face, nu se face?
 • 0 (0 voturi)    
  interese...ca de obicei (Marţi, 20 mai 2008, 18:15)

  nike [anonim]

  Ce sa mai zici?
  La noi tot ce se face la altii e prost si ce facem noi e bine. O sa arate orasele noastre ca in India, pline de cabluri de nu mai stii care al cui e. Si mai avem pretentii... In fond, de ce sa investeasca operatorii in infrastructura? Lor le trebuie profituri maxime.
  Daca nu acum facem infrastructura cum trebuie atunci cand?? La altii se poate... la noi se pare ca nu.

  Asta imi aminteste de cazul Turciei care a interzis fumatul in locurile publice si ai nostri mai destepti nu. Noi tot timpul trebuie sa fim mai altfel decat ceilalti si nu in randul lumii civilizate.
 • +1 (1 vot)    
  Proiectarea si executia vor dura ani!!! (Marţi, 20 mai 2008, 20:32)

  Graham Bell [anonim]

  Baietii de la Primarie habar nu au la ce s-au angajat.
  Numai faza de proiectare ar dura 6 luni.Vad ca nimeni nu zice de GIS.
  Netcity ar trebui sa cuprinda o imagine clara a tuturor retelelor ingropate,in canalizatie existenta,aeriene...etc.(ROMTELECOM,RDS,UPC,ELECTRICA,EON GAZ.....)
  E o intreaga poveste dar nu dau consultatii gratis mai ales in Romania....
  Judecatorii sunt mai destepti decat papagalii de la Primarie.Asta este clar.BRAVO JUSTITIA!!!
  • 0 (0 voturi)    
   GIS (Miercuri, 21 mai 2008, 0:23)

   Wasile [utilizator] i-a raspuns lui Graham Bell

   Mr. Bell, din fericire Netshitty nu are nevoie de mare adâncime. 0,8 metri adâncime, şi este făcut pe trotuar.
   Din păcate, în Bucureşti la nivelul "infrastructură" stăm incredibil de prost. Este grăitoare situaţia în care cei de la RATB se cruceau pe Şos. Giurgiului, după ce, în cadrul lucrărilor de reabilitare a căii de rulare a tramvaiului, au dat peste un cablu de 15KV, de care nu ştia nimeni!!!
   Nike, nu este doar de interese. Este şi de prostie crasă. Nişte împinge-foaia din primărie vor să facă ei treaba. Nu e că nu vrea nimeni investiţii, da' primăria nu dă voia la nimeni să sape să-şi bage cablurile, vor să le bage UTI şi Netshitty pe gât la toţi...
   Monopolista primărie face prostie după prostie, iar directorii de pe acolo sunt nişte habarnautişti de primă clasă. Măcar sunt plătiţi bine, din banii contribuabililor... Până primăria nu se dezmeticeşte, tot măţăraia aia pe stâlpi o vom avea. Ori aia, ori nema Internet, Telefoane şi Televizor...
 • 0 (0 voturi)    
  Propunere (Miercuri, 21 mai 2008, 16:09)

  Danu Barosanu [utilizator]

  Pasul 1) Sa se schimbe toate bordurile
  2) Sa se carpeasca strazile
  3) Sa se re-carpeasca strazile
  4) Sa se schimbe iar bordurile, ca alea vechi s-au stricat la ultima "reabilitare" a strazilor
  5) Sa se sparga tot si sa se bage niste cabluri in subteran
  6) Sa se puna iar borduri noi
  7) Sa se re-carpeasca strazile
  8) mergi la pasul 1)
 • 0 (0 voturi)    
  Care directiva? (Miercuri, 21 mai 2008, 18:57)

  Parvulescu [anonim]

  La care directiva se tot face referire? Stiati ca aceasta "Directiva" este o inventie? Ea nu exista, EU nu are competente in acest domeniu al cosmetizarii, dar cineva de sus are interese mari sa controleze cu orice pret aceasta piata.
  Ca la Romanica.
 • 0 (0 voturi)    
  foarte tare (Miercuri, 21 mai 2008, 23:44)

  janel [anonim]

  Primul lucru care te socheaza in Romania este pretul scazut la Internet, si asta in conditiile in care accesul la Internet a devenit un fel de utilitate. Ca sa nu mai spun de DTH (tv prin satelit, Boom, Gigi TV, Dolce etc). Consiliul general (niste tarani. pardon, politruci) au avut ideea de a taxa antenele pentru DTH, dar nu au putut pentru ca ii cresteau pe RDS si Astral, Romtelecom neavand (inca) un biznis prin cablu.
  Treaba asta cu Netcity este, de fapt, tot un deal pentru Romtelecom, care are mare parte din infrastructura ingropata (da, pe banii nostri) inca de dinainte de '89. Cui ii foloseste un proiect (scump) Netcity realizat cu UTI, un parteneriat public-privat in care Primaria "investeste" doar domeniul public? Pai .. "baetilor". Nume grele, Romtelecom, UTI, PD(-L), chestii.
  Va mai aduceti aminte de monopolul Romtelecom? Pregatiti-va, se intoarce.
 • 0 (0 voturi)    
  Complicat (Vineri, 23 mai 2008, 10:33)

  Dragos [anonim]

  Treaba e ca eu lucrez la un proiect asemanator pentru o comuna din Franta. Acolo existe deja cateva sute de camere de tragere ingropate in trotuar peste care pietonul trece fara sa isi dea seama sau sa il incomodeze. Camerele sunt legate intre ele prin mansoane PVC ingropate. Toata infrastructura exista de ani de zile. Numai inventarierea si stabilirea gradului global de umplere a retelei ne-a luat mai mult de 1 an. Si e o comuna mica, nu e Bucurestiul.
  Pe de alta parte nu exista cabluri insirate pe sus, nu am vazut nici unul, pentru ca daca te duci si ceri aprobare sa tragi un cablu pe strada ti se va indica un traseu prin camerele de tragere existente. In unele camere exista ingropate repetoare, mansoane tot felul de prostii. Din loc in loc se afla camuflate in gard viu, la limita de proprietate echipamente mai sofisticate, modemuri, power planturi, SDH-uri etc. La utilizatorul final cablurile sunt trase pe proprietatea acestuia, in functie de bugetul si tipul investitiei.
  Este o aberatie sa pui operatorii sa isi dea cablurile jos. Daca exista infrastructura or sa inceapa incet-incet in cadrul lucrarilor de extindere sau de mentenanta sa isi ingroape cablurile, pe traseele pe care le indica primaria/administratorul pana o sa devina nerentabil sa tina cabluri insirate, pentru ca infrastructura aeriana are costuri mai mari de exploatare si intretinere decat de ingropate. La cea ingropata costurile initiale sunt uriase si nu vor fi suportate in veci de operatori, oricum exista tehnologii alternative mai ieftine.
  Cei care vin cu idei din astea - dati cablurile jos, dati antenele jos de pe blocuri sa fie primii care isi inchid televizoarele, telefoanele, calculatoarele, sa ne nea celorlalti exemplu cum se poate trai in ziua de azi fara comunicatii. Normal ca toata afacerea se invarte in jurul banilor, cei de la putere ar avea de castigat multi ani bani nemunciti. Din experienta (la o scara mai mica) procesul poate dura 10-15 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  ACC si Netcity (Vineri, 23 mai 2008, 16:47)

  Eric [anonim]

  Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) conform sitului oficial (www.cablu.org) are 126 de membri. Consiliul Director al acestei Asociatii are 3 membri, printre care un reprezentant RCS/RDS si unul UPC/Astral. Prin comparatie, ANISP are 38 de membri si un Consiliu Director format din 10 membri (www.anisp.ro) iar Asociatia Interlan are 25 de membri si un Consiliu Director format din 5 membri (www.interlan.ro).

  Mai departe, pe situl CNA (www.cna.ro) figureaza oficial la data de 18 februarie 2008 un numar de 21 de operatori de cablu in Bucuresti. Prin comparatie, localitatea Fagaras din judetul Brasov are un numar de 8 operatori inregistrati (http://www.cna.ro/IMG/pdf/AVIZE.pdf).

  Din cei 21 de operatori de cablu din Bucuresti, doar 5 sunt reprezentati in ACC, respectiv: RDS/RCS, UPC/Astral, New Com Telecomunicatii, Avia Sistem si CableVision Romania. Nu stiu cati abonati au Newcom, Avia si CableVision in Bucuresti, dar probabil ca un procent nesemnificativ fata de primii doi.

  Mai luati in calcul si faptul ca RDS si Astral si-au dezvoltat propriile retele (partial) subterane in Bucuresti.

  Concluziile sa le traga fiecare.
 • 0 (0 voturi)    
  Judecatorii sunt corupti (Duminică, 25 mai 2008, 9:44)

  Cristina [anonim]

  Intotdeauna am trait cu impresia ca legile unei tari sunt in principal niste coordonate ale bunului simt. Desigur ca nu cunosc legea in acest domeniu sau ce articol de lege a fost invocat pentru a permite cablistilor sa-si lase cablurile pe unde le vine. Sunt insa ferm convinsa, ca judecatorii Romaniei sunt corupti fara exceptie. Fara exceptie. Iar aceasta convingere nu cred ca cineva mi-o va putea schimba. doar cind poate va apare un "Corado". Chiar si aceasta decizie este un exemplu al acestei pareri pe care o am.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by